PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 24 - 30 IULIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 24 - 30 IULIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 24 - 30 iulie:

Sursa foto: Colaj / AGERPRES FOTO

* Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru Întregirea Neamului va avea prima ședință solemnă pe 25 iulie la Alba Iulia.

"Am stabilit, la propunerea senatorului Robert Cazanciuc, ca următoarea ședință, prima oficială, să aibă loc marți, 25.07, la ora 10,00, la sala rectoratului Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Vom avea invitați din partea Academiei Române, a autorităților locale, sperăm și din partea Președinției, într-un loc simbolic, încărcat de istorie", a anunțat miercuri pe Facebook senatorul PSD Lucian Romașcanu, președinte al comisiei.

Comisia comună pentru Centenar a Parlamentului a fost înființată la sfârșitul sesiunii parlamentare și este compusă din 15 senatori și deputați.

* Studenți din 18 țări se reunesc la Universitatea din București în cadrul Școlii de vară, care are loc în perioada 24 iulie — 6 august.

La București vor veni peste 30 de tineri din țări precum: Arabia Saudită, Belgia, Brazilia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Germania, Italia, Irlanda, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii și Venezuela.

Cursurile Școlii de Vară își propun să îmbogățească noțiunile de limba română ale studenților străini și să-i familiarizeze cu aspectele importante ale civilizației autohtone, informează Universitatea din București.

* Rezultatele finale la concursul de titularizare în învățământul preuniversitar se vor afișa la sediile inspectoratelor școlare județene și pe site în data de 25 iulie.

Repartizarea candidaților pentru angajare pe perioada nedeterminată se realizează în ședințe publice organizate de inspectoratele școlare în data de 26 iulie.

Pentru concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învățământul preuniversitar, sesiunea 2017, au fost publicate 4.930 de posturi pentru angajare pe perioada nedeterminată, respectiv 58.486 pentru angajare pe perioadă determinată.

* Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a convocat Comisia pentru statut și regulamente a BOR în zilele de 27 și 28 iulie și ședința de lucru a Sinodului Permanent în zilele de 17 și 18 august, în urma solicitării mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Teofan, pentru cercetarea "presupuselor abateri de natură morală" de care este acuzat episcopul Hușilor, Corneliu.

Potrivit Patriarhiei Române, fixarea datelor ține cont de prevederile statutare și regulamentare care nu permit cercetări disciplinare în posturi, inclusiv postul Adormirii Maicii Domnului (1 — 14 august), precum și de necesitatea unui cvorum de 2/3 din membrii Sinodului Permanent pentru validitatea ședințelor de lucru ale acestuia.

* O selecție de 16 scurtmetraje din toate colțurile lumii vor fi prezentate, începând din 27 iulie până pe 23 august, în șapte orașe din țară, în cadrul celei de-a patra ediții a Caravanei Filmelor NexT, informează organizatorii.

Programul caravanei va cuprinde orașele Baia Mare (27 — 29 iulie), Cluj-Napoca (31 iulie, 1 și 2 august), Vatra Dornei (4 — 6 august), Oradea (8 — 10 august), Sinaia (12 — 14 august), Brașov (17 — 19 august), Arad (21 — 23 august).

Filmele care vor fi prezentate au fost reunite în trei programe speciale: Scurtmetraje românești de la NexT (cinci scurtmetraje), Seară de Oscar (cinci scurtmetraje) și Best of NexT 2017 (șase scurtmetraje).

* Pasajul Piața Sudului ar putea fi inaugurat la sfârșitul lunii iulie. "Am reușit să deblocăm lucrările, să se lucreze într-un ritm susținut, la finalul lunii iulie vom reuși să inaugurăm Pasajul Piața Sudului", spunea primarul Gabriela Firea, cu prilejul prezentării bilanțului primului an de mandat.

Conform Primăriei Municipiului București (PMB), s-a agreat ca termenul de finalizare să fie data de 28 iulie.

* Peste 40 de producții cinematografice proiectate, un salon de carte cu 15 edituri invitate, peste 10 evenimente speciale, 19 dezbateri, 15 concerte, cinci expoziții și Școala de Vară Astra sunt ofertele celei de-a noua ediții a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR).

Acesta va avea loc între 28 iulie și 6 august, perioadă în care evenimentele se vor desfășura în grădina Cetății Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș.

* Ediția de anul acesta a evenimentului "Marele Picnic ShortsUP" aduce peste patru ore de scurtmetraje, pe 29 și 30 iulie, în Grădina Botanică din Capitală, informează organizatorii.

Evenimentul de weekend cuprinde film, muzică, arte multimedia, jocuri și ateliere interactive, plus un food-court cu bucătării urbane și experiențe gastronomice inedite.

Cei curioși să descopere nenumăratele mistere ale grădinii o pot face printr-un tur ghidat, organizat în parteneriat cu voluntarii asociației Team Work. Cele mai frumoase colțuri verzi ale grădinii vor fi puse în valoare de un video-mapping, dar și de o instalație interactivă activate cu senzori tactili și vizuali, un concert de jazz, ateliere de gătit pentru copii și multă mișcare în aer liber.

Marele Picnic are loc în sectorul denumit Grădina Italiană, cea mai întinsă pajiște a Grădinii Botanice. Accesul publicului în spațiul evenimentului se face de la ora 18,00, iar filmele vor rula sâmbătă și duminică, după lăsarea serii, între 21,00 și 23,30. Pentru a ocupa un loc confortabil pe iarbă, spectatorii sunt sfătuiți să vină pregătiți cu pături și echipament de picnic. În cazul în care vremea capricioasă nu va permite buna desfășurare a evenimentului, acesta va fi reprogramat, în weekendul imediat următor, pe 5 și 6 august, spun organizatorii.

AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”