PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 26 IUNIE - 2 IULIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 26 IUNIE - 2 IULIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 26 iunie - 2 iulie:

* Președintele Klaus Iohannis va avea luni consultări cu partidele parlamentare pe tema desemnării unui nou premier, după ce moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Grindeanu a trecut de Parlament.

Potrivit Administrației Prezidențiale, luni, la ora 15,00, vor veni la consultări reprezentanții PSD și ALDE, la ora 16,00 au fost invitați cei ai PNL, iar la ora 17,00 — USR. La ora 17,30, delegația PMP va veni la Cotroceni pentru consultări, la ora 18,00 sunt așteptați reprezentanții UDMR, iar la ora 18,30 — grupul parlamentar al minorităților naționale.

Moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" — inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu — a fost dezbătută și votată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. În favoarea acesteia au votat 241 de parlamentari, iar 10 au fost împotrivă.

* Absolvenții de liceu care participă la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține luni, 26 iunie, prima probă scrisă — la Limba și literatura română.

Pe 27 iunie este programată proba scrisă la Limba și literatura maternă.

În data de 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 30 iunie — proba la alegere a profilului și specializării.

Pe 5 iulie, până la ora 16,00, vor fi afișate rezultatele, iar contestațiile pot fi depuse între orele 16,00 și 20,00.

Între 6 și 9 iulie vor fi rezolvate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie.

* Pe 26 iunie, până la ora 16,00, vor fi afișate primele rezultate la Evaluarea Națională, înainte de contestații. Cei interesați pot depune contestații în aceeași zi, între orele 16,00 și 20,00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 30 iunie.

* Luni, 26 iunie, este Ziua Drapelului Național. Cu această ocazie, Ministerul Apărării Naționale, în colaborare cu Prefectura și Primăria Capitalei organizează, începând cu ora 9,30, în Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Național, o ceremonie publică de înălțare a drapelului.

Drapelul va fi binecuvântat de un preot militar și va fi ridicat pe catarg în acordurile Imnului național interpretat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.

Militari din celelalte garnizoane din țară vor participa la ceremoniile publice organizate cu acest prilej de autoritățile publice locale.

Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr.96/1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 26 iunie.

* Ministerul Justiției organizează pe 28 iunie și 3 iulie două dezbateri publice privind modificarea dispozițiilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile CCR.

Pe 28 iunie, la ora 10,00, vor fi dezbateri cu reprezentanții societății civile și ai mediului de afaceri, iar pe 3 iulie — cu cei ai instituțiilor din cadrul sistemului judiciar, asociațiilor profesionale ale magistraților, mediului academic și profesiilor juridice liberale.

* Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis declanșarea procedurilor parlamentare pentru numirea unui nou Consiliu de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), iar acest consiliu ar putea fi votat într-un plen reunit pe data de 27 iunie.

"În ce privește un nou Consiliu de Administrație la SRR, am stabilit declanșarea procedurilor în termen de 15 zile. Vom trimite scrisorile către toți cei care trebuie să facă nominalizări, ne așteptăm ca acestea să fie făcute mai repede de 15 zile, în așa fel încât pe data de 27 iunie, când preconizăm un plen reunit, să avem și acest raport", a declarat pe 13 iunie vicepreședintele Senatului Claudiu Manda la finalul ședinței Birourilor permanente reunite.

* Documentarul "Wild Carpathia — Seasons of Change", realizat de Charlie Ottley și Oana Mihai, va fi prezentat în data de 27 iunie, de la ora 18,30, în premieră nord-americană, în sala de conferințe Trusteeship Council Chamber, de la ONU — New York.

* Festivalul de teatru independent "Teatru sub Lună", ediția a III-a, va avea loc pe durata a trei weekend-uri, în perioada 1 — 16 iulie, în Grădina Quantic din parcul Grozăvești, informează organizatorul evenimentului.

* Scurtmetraje experimentale și lansarea volumului "Bricabrac", de Lucian Pintilie, în varianta revizuită, se numără printre evenimentele ce vor fi cuprinse în Bucharest International Film Festival (BIFF), ce se desfășoară între 28 iunie și 2 iulie, informează organizatorii.

Evenimentul este "o incursiune culturală în specificul și identitatea unor comunități diverse, o competiție profesională de idei, tehnici și cadre, dar mai ales o ocazie unică de a descoperi filme uluitoare sau scurtmetraje experimentale, multe memorabile", arată sursa citată.

Filmul "The Secret Scripture" deschide ediția din acest an a Festivalului.

AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro