PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 27 FEBRUARIE - 5 MARTIE 2017

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 27 FEBRUARIE - 5 MARTIE 2017

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 27 februarie - 5 martie 2017:

*** Curtea Constituțională a României discută luni cererea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind constatarea existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public, prin Direcția Națională Anticorupție.

Tăriceanu a sesizat CCR în 8 februarie.

Potrivit președintelui Senatului, conflictul juridic de natură constituțională a fost "generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanțelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanță de urgență referitor la modificarea și completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituționale".

Călin Popescu-Tăriceanu consideră că, procedând la anchetarea oportunității, circumstanțelor și împrejurărilor elaborării proiectului de act normativ, "reprezentanții Ministerului Public au uzurpat unele dintre competențele Guvernului, prin Ministerul de Justiție", fapt care a condus la apariția unui conflict juridic de natură constituțională, în sensul deciziilor CCR.

*** 19 proiecte de hotărâri care prevăd înființarea unor societăți comerciale având ca obiect de activitate producerea energiei electrice și termice, asigurarea iluminatului public sau dezvoltarea infrastructurii unităților sanitare ale municipalității figurează pe ordinea de zi a ședinței de marți de Consiliu General al Municipiului București.

Expunerea de motive pentru toate aceste proiecte de hotărâre, care se referă la aprobarea de principiu a înființării societăților comerciale, este semnată de primarul general, Gabriela Firea.

Astfel, aceste societăți ar urma să aibă ca obiect de activitate:

* producerea, furnizarea energiei electrice și termice, servicii energetice și de mentenanță
* realizarea activităților necesare asigurării serviciului de iluminat public
* administrarea și dezvoltarea infrastructurii unităților sanitare ale municipalității
* protecția civilă și activitățile de voluntariat specifice acesteia
* servicii în tehnologia informațiilor
* construirea, dezvoltarea și administrarea de baze sportive și terenuri de sport
* punerea în valoare și exploatarea obiectivelor turistice din Capitală, precum și promovarea Municipiului București ca destinație turistică
* administrarea parcurilor, grădinilor publice, a lacurilor și ștrandurilor de pe raza Municipiului București
* serviciul de administrare a rețelei de agrement a Municipiului București
* administrarea spațiilor publicitare
* întreținerea materialului lemnos situat pe spațiile verzi aflate pe domeniul public al Municipiului București
* asigurarea protecției și siguranței obiectivelor de interes public și privat
* consolidarea clădirilor cu risc seismic
* servicii de coordonare/consultanță pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului București
* gestionarea unitară a fondului imobiliar al Municipiului București
* administrarea drumurilor
* administrarea parcărilor publice
* dispecerizarea activității de transport local de persoane
* managementul sistemelor integrate de trafic, informare călători și management al flotei transportului public.

*** Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează, în perioada 27 februarie — 8 martie, Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

"Simbol al primăverii și renașterii naturii, mărțișorul era confecționat, în satele de odinioară, dintr-un șnur bicolor alb/roșu de care se agăța o monedă de aur sau argint pe care părinții îl dăruiau copiilor la 1 Martie pentru a fi sănătoși, bogați și norocoși. Deși mărțișorul și-a schimbat forma în timp, și-a păstrat esența de simbol al protecției, fertilității", precizează un comunicat al Muzeului Național al Satului transmis AGERPRES.

*** Cererea de demisie a procurorului Mircea Negulescu, recent transferat de la DNA Ploiești la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, va fi analizată marți în plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Cererea de demisie a fost înregistrată la CSM pe 20 februarie.

Anterior, Negulescu ceruse încetarea activității în cadrul DNA. ''Având în vedere apariția în spațiul public a unei înregistrări audio conținând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești și unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Această cerere a fost transmisă Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre competentă soluționare'', se preciza într-un comunicat al DNA.

Tot pe 15 februarie, Inspecția Judiciară a dispus cercetarea disciplinară a lui Negulescu și a fost înaintată Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcție a magistratului până la finalizarea procedurii.

*** Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Film DaKINO se va desfășura în perioada 1 — 5 martie la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, DaKINO 26 este organizat de Asociația FAMart și Fundația DaKINO, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

O serie de filme nominalizate la Premiile Oscar vor putea fi văzute, în premieră în România, în cadrul unor proiecții speciale.

Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete ale sălilor de cinema sau de pe site-ul www.eventbook.ro.

*** Volumul ''Horia Bernea — Caiete/Notebooks 1969-1976'', publicat de Editura MNAC în 2016, va fi lansat miercuri la Muzeul Național de Artă Contemporană.

*** Vineri, va avea loc premiera pe marile ecrane din a România a filmului "Ana, mon amour", în regia lui Călin Peter Netzer.

Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru cea mai bună contribuție artistică, în cadrul galei de premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Premiul a fost acordat Danei Bunescu pentru montajul acestei pelicule, care este analiza unei povești de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate și delicate momente din evoluția unui cuplu.

AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale