PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 29 MAI - 4 IUNIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 29 MAI - 4 IUNIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 29 mai - 4 iunie 2017:

*** Audierile în Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 continuă săptămâna viitoare la Parlament.

Directorul STS, Marcel Opriș, Gabriel Oprea, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Teodor Baconschi, Eugen Tomac sunt printre cei care vor fi audiați săptămâna viitoare de parlamentarii Comisiei speciale de anchetă pe marginea alegerilor prezidențiale din 2009, a anunțat marți președintele acestui for, senatorul PSD Mihai Fifor.

Audierile vor începe luni, de la ora 9,00, cu fostul candidat la prezidențialele din 2009 Mircea Geoană, care a fost prezent și săptămâna aceasta la comisie.

"Comisia a decis ca luni, începând cu ora 9,00, să reluăm audierea domnului Mircea Geoană. Domnia sa a confirmat prezența. După care vom avea invitați la comisie secretarii de stat din Ministerul de Interne din momentul acela — domnii Mihai Capră, Marian Tutilescu, Dan Fătuloiu — și va veni la comisie și doamna Ana Maria Pătru, cea care nu a putut veni atunci când a fost invitată pentru prima dată. Pentru marți, începând cu ora 14,00, îi vom avea invitați pe domnii Vasile Blaga, Marcel Opriș, Cătălin Predoiu — la vremea aceea ministru de Externe — și pe domnul Eugen Tomac — cel care coordona Departamentul Românilor de Pretutindeni. Pentru miercuri, începând cu ora 9,00, îi vom invita pe domnii Gabriel Oprea, Baconschi — ambasador la Paris, pe ambasadoarea de la Madrid, ambasadorii de la Chișinău, Roma și totodată îi vom invita pe domnii Neculai Onțanu și pe Anghel Iordănescu", a precizat Mihai Fifor.

*** Săptămâna viitoare deputații din comisiile de specialitate vor discuta legea salarizării. Până pe 29 mai, parlamentarii pot depune amendamente la proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a ajuns marți la Camera Deputaților.

Proiectul a fost repartizat pentru dezbaterea pe fond la Comisia pentru muncă și protecție socială, iar pentru avize la Comisiile de buget, finanțe și bănci și juridică.

"Termenul pentru depunerea amendamentelor este 29 mai, iar termenul pentru depunerea raportului este 6 iunie", a precizat, la finalul ședinței Biroului permanent, Ioana Bran, secretar al Camerei.

Propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată, cu amendamente, în ședința de marți a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

*** Luni seara va avea loc evenimentul de lansare a noului partid al lui Daniel Constantin, fost copreședinte ALDE. "Luni seara o să avem un eveniment, un altfel de eveniment de lansare în care spunem: domnule, noi ăștia suntem și vrem să pornim un nou proiect. Vom vedea cum va evolua, dar așa cum a pornit cred că sunt șanse bune să meargă bine", a spus Daniel Constantin, la TVR.

El a explicat că noua formațiune va avea o ideologie de centru, care va încerca să îmbine măsuri de dreapta, cu măsuri de protecție socială în egală măsură. "În același timp, trebuie să avem mai predominant accentele patriotice, fără să mergem în zona naționalistă, extremistă", a adăugat Daniel Constantin.

*** Magistrații Curții de Apel București ar putea pronunța pe 31 mai sentința în dosarul în care fostul primar al municipiului Constanța Radu Mazăre este acuzat de retrocedarea ilegală a unor terenuri.

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză.

*** Tot pe 31 mai, magistrații de la Curtea de Apel București ar putea da sentința definitivă în procesul dezafilierii Universității Craiova, în care sunt judecați fostul președinte al FRF Mircea Sandu și fostul președinte al LPF Dumitru Dragomir.

În ultimul cuvânt în fața judecătorilor, Dumitru Dragomir și Mircea Sandu au declarat că sunt nevinovați și au cerut desființarea deciziei instanței de fond, prin care au fost condamnați la câte 3 ani închisoare cu suspendare.

*** Acțiunea "Parlamentul copiilor" va avea loc la data de 31 mai. Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, la începutul lunii mai, un memorandum în acest sens.

Potrivit memorandumului, proiectul își propune să ofere tinerilor posibilitatea înțelegerii importanței rolului și funcțiilor Parlamentului în cadrul sistemului instituțional democratic, familiarizarea cu doctrinele partidelor parlamentare, oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară.

Contribuția Camerei Deputaților la acest eveniment va consta în punerea la dispoziție a sălii de plen și asigurarea sonorizării pe parcursul evenimentului, conceperea și printarea color a diplomelor ce vor fi acordate participanților, la finalul acțiunii, precum și asigurarea unui echipaj medical necesar pentru situații de urgență. Totodată, vor fi eliberate din magazia Camerei 300 de mape cu elastic și 300 de pixuri și se va asigura un bufet cu fursecuri sau mini prăjituri, apă plată sau minerală pentru circa 300 de copii, costul estimat fiind de aproximativ 1.800 de lei.

*** 1 iunie — Ziua Internațională a Copilului va fi marcată în Capitală prin diferite evenimente. Cei mici sunt așteptați să ia parte la spectacole de teatru, ateliere de creație, muzică, dans și numere de magie, atât în Parcul Herăstrău, la Festivalul Copiilor, cât și în Parcul Cișmigiu, la cea de a XVI-a ediție a evenimentului ''Cișmigiul Copiilor''.

*** 2 iunie a fost stabilită zi liberă pentru salariații din sectorul public. Guvernul a decis ca acea zi să fie recuperată în data de 10 iunie sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 16 iunie.

*** "Grădina cu filme", spațiul dedicat cinematografiei în Piața Lahovari din Capitală, se redeschide pe 4 iunie cu un concert Vița de Vie. Noutatea programului artistic din acest sezon este reprezentată de "New Band în Town" — o seară dedicată trupelor recent lansate în lumea muzicală, ce își propune să încurajeze artiștii români.

În fiecare lună, cinefilii sunt așteptați să descopere filmele românești într-o sesiune specială, desfășurată săptămânal. Criticul de film Ileana Bârsan va fi prezent și în această ediție în cadrul programului Seara filmului românesc, context în care va modera o serie de dezbateri după proiecțiile filmelor, în prezența unor regizori, producători sau protagoniști din industria cinematografică românească. Umorul va fi asigurat în Grădină de spectacolele de stand-up comedy și improvizație. Nici spectacolele de teatru nu vor lipsi în această vară din agenda culturală a Grădinii.

AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...