PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 3 - 9 APRILIE 2017

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 3 - 9 APRILIE 2017

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 3 — 9 aprilie 2017:

*** Președintele Klaus Iohannis semnează luni decretele privind numirea noilor miniștri de la Mediu și pentru Relația cu Parlamentul, iar ceremonia de învestitură va avea loc tot luni, la ora 17,00, a anunțat vineri Administrația Prezidențială.

Conducerea ALDE a propus-o pentru funcția de ministru al Mediului și viceprim-ministru pe Grațiela Gavrilescu, în prezent ministru pentru Relația cu Parlamentul. În locul acesteia, a fost nominalizat liderul grupului senatorilor ALDE, Viorel Ilie.

Schimbările din Guvern au apărut după ce, duminica trecută, Biroul Politic Central al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) a decis retragerea sprijinului politic pentru copreședintele formațiunii Daniel Constantin, vicepremier și ministru al Mediului.

*** Curtea Constituțională a României (CCR) ar putea lua marți o decizie în cazul sesizării Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.

"S-a amânat pe 4 aprilie pentru că nu am reușit să ajungem la o soluție. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluții. (...) E cea mai grea soluție pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, pe 21 martie.

Judecătorii Curții au mai amânat și pe 7 martie pronunțarea unei decizii în acest caz, invocând nevoia de aprofundare a cauzei.

În 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.

*** Festivalul de film "Zilele Minților Frumoase", aflat la a treia ediție, se va desfășura în perioada 2 — 4 aprilie, marcând Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului (2 aprilie).

Organizat de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Centrul Ceh și ArCub, festivalul va include patru filme a căror tematică este reprezentată de viața și problemele pe care le înfruntă zilnic persoanele care suferă de autism și familiile acestora.

Festivalul va debuta pe 2 aprilie, la ora 19,00, la Centrul Ceh, cu proiecția documentarului Normal Autistic Film, iar pe 3 și 4 aprilie celelalte trei filme vor rula în sala mare de la ArCub Lipscani.

În perioada festivalului, ArCub va găzdui o expoziție foto cu imagini și mesaje ale persoanelor cu autism, ale familiilor și apropiaților acestora.

*** Cea de a VII-a ediție a turneului "Pianul Călător" se va desfășura în perioada 5 aprilie — 4 mai în 15 localități din țară și la Chișinău, anunță Radio România.

Având ca propunere muzicală "Valsul", pianistul Horia Mihail "pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert", pus la dispoziție de Radio România.

Turneul se va desfășura pe următorul traseu: Chișinău, 5 aprilie — Muzeul de Artă; Iași, 6 aprilie — Aula BCU; Piatra Neamț, 7 aprilie — Liceul de Artă; Roman, 8 aprilie — Casa de Cultură; Deva, 11 aprilie — Sala Pro Arte; Alba Iulia, 12 aprilie — Casa de Cultură; Sfântu Gheorghe, 13 aprilie — Centrul de Cultură Arcuș; București, 19 aprilie — Sala Radio; Tulcea, 21 aprilie — Teatrul Jean Bart; Buzău, 24 aprilie — Teatrul "George Ciprian"; Târgoviște, 25 aprilie — Muzeul Național de Istorie; Slatina, 26 aprilie — Centrul Cultural "Eugen Ionescu"; Caracal, 27 aprilie — Teatrul Național; Pitești, 28 aprilie — Centrul Multifuncțional; Brașov, 3 mai — Sala Patria și Bistrița, 4 mai — Sinagoga.

*** Pe 7 aprilie are loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului INOVAFEST.

"INOVAFEST reprezintă oportunitatea de potențare a capitalului de creativitate și inovare al fiecărui elev și cadru didactic din învățământul preuniversitar. Festivalul vizează și promovarea exemplelor de bună practică, ce ilustrează creativitatea și inovarea în învățământ ca factor cheie pentru dezvoltarea competențelor personale, profesionale și sociale prin învățare pe tot parcursul vieții", susțin organizatorii.

*** Câștigătorii Selecției Naționale Eurovision, Ilinca și Alex Florea, vor începe turneul de promovare a melodiei cu care vor reprezenta România în competiția muzicală de la Kiev — "Yodel It!".

Potrivit televiziunii publice, Ilinca și Alex Florea au fost invitați la Londra Eurovision Party, în data de 2 aprilie, unde, la Cafe de Paris, se va celebra a zecea aniversare a evenimentului și unde gazdele au ambiția să organizeze cel mai mare spectacol de promovare a Eurovision Song Contest 2017.

Pe 8 aprilie, aceștia vor urca pe scena Melkweg din Amsterdam, iar o săptămână mai târziu, pe 15 aprilie, vor cânta la "Eurovision Pre-Party", ce se va ține în Spania.

La Londra Eurovision Party, pe lângă concertele susținute, Ilinca și Alex vor avea întâlniri cu presa internațională, iar alături de mass-media din Marea Britanie și-au anunțat participarea mulți fani Eurovision, dar și bloggeri. În cadrul evenimentului este programată și o sesiune de interviuri, la care vor participa jurnaliști BBC, dar și reprezentanți ai site-ului oficial Eurovision.

*** Prima ediție a Festivalului Filmului Românesc la Istanbul, reunind producții în regia lui Nae Caranfil, Stere Gulea, Dan Chișu, Ilinca Călugăreanu și Ioan Cărmăzan, începe pe 8 aprilie și se încheie pe 29 aprilie la Centrul Cultural Akbank.

Potrivit Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir"—Istanbul, inițiatorul proiectului, filmele care vor reprezenta țara noastră în primul an de festival sunt: "București nonstop" (2015) — proiecție pe 8 aprilie; "Restul e tăcere" (2007) — 18 aprilie; "Chuck Norris vs communism" (2015) — 22 aprilie; "Sunt o babă comunistă" (2013) — 25 aprilie; "O secundă de viață" (2009) — 29 aprilie.

*** Flori de mină în culori și forme diferite vor fi expuse la Muzeul Național de Geologie, de vineri până duminică, în cadrul evenimentului "Târg de Florii", informează un comunicat al organizatorilor.

În prețul unui bilet de intrare de 8 lei (4 lei redus) este inclusă și vizitarea celei mai importante săli din Muzeul Național de Geologie, denumită sugestiv "Tezaurul Mineralogic al României", sala care adăpostește cele mai spectaculoase "flori de mină" de pe teritoriul României. Muzeul poate fi vizitat în intervalul orar 10,00 — 18,30 (ultima intrare 17,30).

AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...