PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 30 SEPTEMBRIE - 6 OCTOMBRIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 30 SEPTEMBRIE - 6 OCTOMBRIE

Principalele evenimente din săptămâna 30 septembrie - 6 octombrie:

*** Opoziţia ar urma să depună, la începutul săptămânii, moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat joi că moţiunea de cenzură va fi depusă luni sau marţi.

"Vom depune moţiunea de cenzură la începutul săptămânii viitoare, luni sau marţi. (...) Obiectivul nostru este să adunăm numărul maxim de voturi, astfel încât să reuşim în demersul nostru de a pune punct acestei guvernări dezastruoase pentru România. Ce se va întâmpla după căderea Guvernului este reglementat în Constituţie, preşedintele României va declanşa consultările şi vom vedea la ce soluţie se va ajunge", a spus Orban, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că discuţiile privind moţiunea de cenzură vor continua până în ziua depunerii documentului, însă a subliniat că numărul de semnături din prezent - 237 - reflectă o "majoritate clară". "Nu s-a răzgândit niciun parlamentar. Avem 237 de semnături. (...) Sunt oameni care, deşi nu au semnat moţiunea de cenzură, ne-au promis că vor vota", a adăugat Orban.

Iniţiatorii moţiunii de cenzură solicită votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului considerat cel mai nociv din ultimii 30 de ani şi arată că, imediat după acest moment, Opoziţia va propune "cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români", anticipându-se că soluţia benefică este un "guvern suplu", cu 15 ministere.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, de mai multe ori, că moţiunea de cenzură nu va trece, întrucât reprezentanţii Opoziţiei nu au "cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi".

"Moţiunea de cenzură cu care ne ameninţă Opoziţia nu va trece nici de această dată. Au mai încercat acest lucru, nu demult, şi au eşuat lamentabil. Au mai ratat o dată această tentativă când au venit în Parlament fără o viziune, fără program de guvernare şi fără o echipă guvernamentală. Şi tot aşa vin şi acum, fără alternativă şi fără cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi", a scris Dăncilă, miercuri, pe Facebook.

*** Luni, senatorii şi deputaţii vor lucra în circumscripţiile electorale, în contextul organizării ceremoniilor pentru deschiderea anului universitar 2019 - 2020.

Potrivit programului aprobat miercuri de plenul Camerei superioare a Parlamentului, senatorii vor desfăşura luni activităţi în circumscripţiile electorale, marţi vor lucra în comisii, miercurea viitoare este programată o şedinţă de plen cu sesiune de vot pentru legi organice, iar joi - senatorii vor lucra din nou în comisiile permanente.

Plenul de miercurea viitoare se va desfăşura între orele 12,00 - 15,00, fiind precedat de şedinţa Biroului permanent de la ora 11,00.

Şi programul deputaţilor de săptămâna viitoare a fost modificat.

Conform deciziei Biroului permanent, luni deputaţii vor avea activităţi în circumscripţii, iar marţi şi miercuri sunt programate şedinţe în plen. Joi, deputaţii vor lucra în comisiile permanente.

*** Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2019 - 2020, la Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, evenimentul, care va avea loc în Aula Magna a UBB şi la care şeful statului va participa începând cu ora 10,00, marchează un secol de la constituirea universităţii şi consfinţeşte excelenţa academică şi de cercetare a instituţiei de învăţământ clujene.

Cu ocazia prezenţei la Cluj-Napoca, preşedintele Iohannis va vizita Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFuture al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Totodată, cu prilejul aniversării a 100 de ani de învăţământ superior românesc la Cluj-Napoca, preşedintele Iohannis va decora cele şase universităţi de stat din municipiu, care au avut un impact deosebit în comunitate, contribuind la dezvoltarea acesteia în spiritul multiculturalismului, şi care reprezintă un pilon important în conservarea şi promovarea valorilor şi culturii naţionale.

Astfel, în cadrul ceremoniei care va avea loc la Primăria din Cluj-Napoca, Universitatea "Babeş-Bolyai", Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Universitatea Tehnică, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea de Artă şi Design şi Academia de Muzică "Gheorghe Dima" vor fi decorate de şeful statului cu Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de Mare Ofiţer.

*** Până luni mai este în dezbatere publică proiectul care prevede că, potrivit Legii 370/2004, reprezentanţii partidelor politice beneficiază, contra cost, de timpi de antenă la serviciile private de radio şi tv, în cadrul emisiunilor de promovare electorală şi prin difuzarea de spoturi electorale.

Proiectul pentru modificarea Deciziei CNA nr. 781 din 3 septembrie privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui României stipulează că, potrivit unor prevederi din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, precum şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale beneficiază de timpi de antenă la serviciile private de radio şi de televiziune contra cost, în cadrul emisiunilor de promovare electorală şi prin difuzarea spoturilor electorale.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis că proiectul de decizie va fi votat pe data de 1 octombrie.

*** Luni, Biserica Ortodoxă Română aniversează 12 ani de la întronizarea ca Patriarh a Preafericitului Daniel.

Cu acest prilej, potrivit basilica.ro, de la ora 9,00, în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel va săvârşi Sfânta Liturghie, la care vor participa membrii Sfântului Sinod, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Arhiepiscopiei Bucureştilor, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice şi culturale româneşti. La ora 11,00, va avea loc Slujba de Te Deum.

*** Centrul Naţional al Dansului Bucureşti inaugurează luni Academia de Dans şi Performance - program intensiv de formare, dedicat tinerilor dansatori şi performeri.

"Pentru prima dată în România, tinerii care vor să urmeze o carieră profesională în sfera dansului contemporan vor putea beneficia de o pregătire intensivă de durată, cu profesori şi coregrafi din România, Germania, Suedia şi Israel", informa un comunicat transmis AGERPRES.

Activitatea de formare se va desfăşura zilnic, de luni până vineri, pe tot parcursul anului şcolar 2019 - 2020. Programul va include cursuri şi ateliere de dans, cercetare şi studiu individual, precum şi sesiuni de evaluare şi feedback. De-a lungul celui de-al doilea semestru, tinerii dansatori vor participa în creaţii artistice de dans contemporan, care vor fi prezentate pe scenele teatrelor şi centrelor artistice din România.

Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi sprijinit de Goethe Institut din Bucureşti.

*** Preşedintele Klaus Iohannis va participa marţi, la Bruxelles, la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Artă Europalia, unde România este ţară invitată de onoare.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita la Bruxelles a preşedintelui Iohannis are loc la invitaţia regelui Philippe.

Şeful statului va avea o întrevedere cu regele Philippe, la Palatul Regal din Bruxelles, alături de care va deschide Festivalul Europalia România, la Palatul de Arte Frumoase Bozar. Cei doi oficiali vor vizita expoziţia "Brâncuşi. Sublimarea formei" - cea mai importantă expoziţie dedicată sculptorului român organizată în ultimele decenii şi principalul eveniment din cadrul festivalului - şi vor participa la concertul intitulat "Rapsodia română", susţinut de ansamblul RaRo-SoNoRo.

Europalia România se desfăşoară sub înaltul patronaj al preşedintelui României şi al regelui şi reginei belgienilor.

Festivalul, organizat în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, cuprinde evenimente din sfera artelor vizuale, artelor spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală, care vor avea loc atât în Belgia, cât şi în Franţa, Olanda, Germania, Luxemburg şi Marea Britanie. România a mai participat la ediţia din 2007.

*** Preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, ar urma să fie audiată miercuri în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

Potrivit programului afişat pe site-ul Camerei, miercuri, după şedinţa de vot final, este programată în Comisia de cultură "audierea doamnei Doina Gradea, preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, în legătură cu abaterile constatate şi consemnate în Raportul de audit financiar nr. C/6236/26.07.2019 al Curţii de Conturi a României, asupra contului anual de execuţie a bugetului de stat pe anul 2018 la SRTv".

Deputatul liberal Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, a solicitat miercuri din nou demisia din funcţie a preşedintelui-director general al SRTv, Doina Gradea, în condiţiile în care în urma unui audit financiar efectuat de Curtea de Conturi au fost descoperite mai multe abateri de la normele legale.

Gigel Ştirbu preciza că pe 25 februarie a transmis Curţii de Conturi o adresă prin care solicita verificarea oportunităţii şi legalităţii utilizării fondurilor publice la SRTv în anul 2018, iar în urma acesteia "Curtea de Conturi a descoperit mai multe abateri deosebit de grave pe care le-a săvârşit conducerea instituţiei, în speţă Doina Gradea, preşedinte-director general".

Joi, Doina Gradea i-a răspuns lui Gigel Ştirbu, ea afirmând că ''declaraţiile politice depăşesc sfera argumentelor raţionale şi reale".

*** Un concert al trupei Zmei3 şi expoziţia "Locurile Revoluţiei Paşnice", despre istoria germană recentă, se numără printre evenimentele Zilelor culturale Leipzig la Bucureşti, organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Evenimentul are loc în perioada 1 - 4 octombrie şi este organizat de Ambasada Germaniei împreună cu oraşul Leipzig.

"Oraşul Leipzig este considerat deschizător de drum al Revoluţiei Paşnice şi are, din acest motiv, o legătură specială cu România în contextul evenimentelor din 1989. Manifestările programate, care includ muzică, artă şi literatură, sunt menite să onoreze apropierea dintre Est şi Vest şi să ofere o privire istorică asupra evenimentelor Revoluţiei Paşnice. În acelaşi timp, legătura strânsă şi schimbul cultural dintre Germania şi România pot fi vizionate şi ascultate de publicul larg", arată un comunicat al Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

*** Primarul general, Gabriela Firea, ar urma să vină în şedinţa CGMB din octombrie cu proiectul privind viniete pentru autoturismele care intră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov.

"Pe data de 1 octombrie se finalizează dezbaterea publică legală şi voi veni în faţa CGMB în şedinţa din octombrie cu acest proiect îmbunătăţit în care voi ţine cont de tot ceea ce mi-au transmis cetăţenii şi de tot ce dumneavoastră ne transmiteţi către Cabinetul primarului general. (...) În urma publicării adresei de email oxigen@pmb.ro, precum şi prin faptul că proiectul 'Oxigen pentru Bucureşti' a fost postat pe site-ul Primăriei şi s-au trimis de asemenea şi la adresa relatiipublice@pmb.ro foarte multe mesaje din partea cetăţenilor, îi asigur pe aceştia că am citit mesajele şi pro şi contra, că am reţinut observaţiile făcute de bucureşteni sau non-bucureşteni", afirma Gabriela Firea, pe 27 august, menţionând că în proiect se vor regăsi şi anumite situaţii speciale.

Pe 2 septembrie, Firea a anunţat că ia în calcul o serie de modificări la proiectul de hotărâre care vizează introducerea vinietelor electronice pentru utilizarea drumurilor publice din Capitală, astfel încât proprietarii să plătească în funcţie de gradul de poluare generat de maşină.

Primăria Municipiului Bucureşti organizează luni, la ora 10,00, şedinţa de dezbatere publică referitoare la aprobarea proiectului de hotărâre privind măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului în municipiul Bucureşti, respectiv introducerea vinietelor electronice de utilizare a drumurilor publice din Capitală (proiectul "Oxigen pentru Bucureşti"). Acest proiect a fost lansat în consultare publică pe data de 14 august. AGERPRES/(redactor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…