PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 31 IULIE - 6 AUGUST

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 31 IULIE - 6 AUGUST

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 31 iulie - 6 august:

*** Liderii coaliției de guvernare ar urma să discute luni oportunitatea sesizării Curții Constituționale privind un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Parlament, la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, care nu a primit de la Parchetul General dosarul procurorilor privind acest scrutin.

Președintele comisiei parlamentare, Oana Florea, a anunțat, după ședința din această săptămână, că se are în vedere o sesizare la CCR pe această chestiune.

"Am decis să avem în vedere o sesizare a președinților celor două Camere pentru că aceștia au prerogativele pentru a sesiza CCR cu un eventual conflict juridic de natură constituțională între cele două instituții ale statului, respectiv Ministerul Public și Parlament, pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate comisiei parlamentare de anchetă. Cu siguranță se va face o discuție, așa cum am discutat și cu domnul Dragnea, luni, în ședința de coaliție, având în vedere că este o decizie politică", a declarat Florea.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a trimis o nouă scrisoare procurorului general Augustin Lazăr în care a revenit cu cererea de a pune la dispoziția acestui for copia dosarului referitor la scrutin. Parchetul General a respins, în 14 iulie, solicitarea inițială a comisiei parlamentare de anchetă de punere la dispoziție a dosarului deschis în urma afirmațiilor lui Dan Andronic care vizau alegerile.

Procurorul general a anunțat că Ministerul Public este preocupat de respectarea cooperării loiale între autoritățile statului și "nu are intenția de a sfida alte instituții", însă cererea parlamentarilor de transmitere a dosarului referitor la alegerile din 2009 ridică o problemă de drept, deoarece activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio tangență cu o anchetă judiciară.

*** Planul de achiziții al MApN pentru Armată ar urma să fie aprobat, săptămâna viitoare, într-un format mai restrâns decât al unei ședințe de Guvern, după cum a anunțat premierul Mihai Tudose.

Prim-ministrul a subliniat că alocarea de 2% din PIB pentru Apărare reprezintă un angajament ferm al României iar banii vor fi cheltuiți în scopul achiziționării de echipamente și tehnică militară care să conducă la întărirea capacității de apărare a României și a flancului estic al NATO.

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat miercuri că se urmărește cumpărarea unor sisteme moderne de rachete Patriot, arătând că în luna noiembrie s-ar putea face o plată în contul achiziției.

"Vom urmări achiziția unor echipamente moderne. (...) Proiectul este în stadiul de analiză. Suntem interesați pentru dezvoltarea în România a unor facilități de producție. Este încă prea devreme pentru a intra în detalii", a spus Țuțuianu, într-o conferință de presă.

Țuțuianu a precizat că vor exista un acord între Guvernul României și cel al SUA și o lege specială în Parlament pentru achiziția de sisteme Patriot.

*** Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se va reuni, marți, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi a ședinței conduse de președintele Klaus Iohannis aflându-se prezentarea Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026. Potrivit Administrației Prezidențiale, ședința CSAT va avea loc la ora 15,00.

*** Dosarele pentru stimulentul financiar destinat copiilor cu handicap se pot depune de la data de 1 august.

Potrivit Primăriei Capitalei, pentru a beneficia de stimulentul financiar în valoare de 1.000 lei/lunar acordat copiilor încadrați în oricare dintre cele patru grade de handicap, părinții/reprezentantul legal trebuie să prezinte următoarele acte în original:

—cerere tip de solicitare a acestui drept, care poate fi completată la sediul de depunere sau poate fi descărcată de pe site-ul www.dgas.ro;

—certificat de naștere al copilului (pentru copiii până în 14 ani);

—actul de identitate al reprezentantului legal;

—actul de identitate al celuilalt părinte; dacă acesta este decedat — certificatul de deces; dacă este divorțat — hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă;

—certificatul de căsătorie sau de divorț al părinților;

—actul de identitate al copilului (pentru copiii peste 14 ani);

—certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de către comisiile de pe raza Municipiul București;

—extras de cont pentru plată prin transfer bancar;

—decizie tutore și act de identitate tutore — unde este cazul;

—hotărâre plasament și act de identitate asistent maternal — unde este cazul.

Documentele se vor prezenta la Complexul de Servicii Sociale Ominis din Aleea Turnu Măgurele nr. 17A, Sector 4, de luni până vineri, între orele 9,00 și 15,00 (stația de metrou Apărătorii Patriei sau RATB 232, 102 — stația Ciceu).

De asemenea, actele pot fi transmise pe adresa de e-mail: stimulent.copiidizabilitati@gmail.com. Documentele se vor transmite într-un singur e-mail, scanate, la rezoluție bună, în format pdf. sau jpeg.

Vor putea beneficia de stimulentul financiar copiii cu handicap, cu domiciliul sau reședința pe raza administrativ teritorială a municipiului București. Este vorba doar despre copiii în vârstă de până la 18 ani, în cazul cărora cel puțin unul dintre părinți are domiciliul stabil în Capitală.

*** Proiectul educațional The Flat Guitar Academy, inițiat de Asociația Pro Valores și Duo Kitharsis, va fi lansat pe 1 august.

The Flat Guitar Academy este un concept creat la inițiativa a doi dintre cei mai valoroși chitariști români — Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, membri Duo Kitharsis, muzicieni cu studii în Germania și Franța. Cei doi artiști sunt recunoscuți pe scene internționale importante, laureați la numeroase competiții de prestigiu, dar și profesori de succes în sisteme performante din vestul Europei, a informat Asociația Pro Valores.

În cadrul proiectului sunt propuse cursuri destinate tuturor iubitorilor de chitară, fără a impune limite de vârstă sau un anumit nivel de pregătire muzicală, se arată pe site-ul www.flat-guitar-academy.net.

Înscrierile se pot face pe site-ul www.flat-guitar-academy.net.

*** Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat pentru 2 august pronunțarea sentinței definitive în dosarul "Băneasa", în care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat în primă instanță la nouă ani închisoare.

La ultimul termen al procesului desfășurat în 5 iulie, un procuror de la DNA a cerut judecătorilor majorarea condamnărilor date de instanța de fond pentru inculpații din acest dosar, în sensul aplicării unor pedepse orientate către maximul prevăzut de legea penală.

De cealaltă parte, avocații au solicitat judecătorilor desființarea sentinței date de Curtea de Apel București și trimiterea dosarului spre rejudecare.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat în iunie 2016 de Curtea de Apel București la nouă ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

În dosar, fostul șef DGIPI Cornel Șerban a fost condamnat la doi ani și șase luni închisoare cu executare, Ioan Alecu, rectorul USAMV București, la șase ani de închisoare, Petru Pitcovici, fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI, la doi ani închisoare, iar Mihai Luican, fostul prefect al Capitalei, la un an de închisoare.

Au mai primit pedepse cu executare Ștefan Diaconescu (cinci ani), Andrei Mihai Bejenaru (șapte ani), Gabriel Răsvan Toader și Ioan Todiraș (câte un an), în timp ce inculpații Lizeta Minea și Gheorghe Petrulian au primit câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Instanța a lăsat nesoluționată latura civilă a procesului penal și a dispus disjungerea sub acest aspect.

Potrivit procurorilor, a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei.

*** Președintele Klaus Iohannis va participa pe 6 august la manifestările care vor avea loc la Mărășești cu ocazia marcării a 100 de ani de la bătălia din Primul Război Mondial.

În 18 iulie, șeful statului a participat la ceremonia militară organizată la împlinirea a 100 de ani de la bătălia de la Mărăști.

AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”