Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Prezența blindatelor americane în Europa, mai eficientă în descurajarea Rusiei (general american)

O brigadă americană de blindate staționată permanent în Europa ar fi mai eficientă să descurajeze agresiunea Rusiei în regiune decât actuala prezență prin rotație, a afirmat joi generalul de armată desemnat la comanda forțelor SUA în Europa, transmite Reuters.

Generalul Curtis Scaparrotti, numit de președintele Barack Obama pentru a prelua conducerea Comandamentului European al Forțelor Armate ale SUA și viitor comandant suprem al forțelor aliate NATO, a subliniat că a căzut de acord cu ceilalți responsabili militari că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare pentru Statele Unite, iar Washingtonul trebuie să dea dovadă de fermitate în afirmarea drepturilor sale.

"Din perspectivă militară, ar trebui să ne îndreptăm cu navele și să zburăm oriunde ne permite dreptul internațional și ar trebui să fim puternici, clari și consecvenți în mesajul nostru în această privință", a răspuns Curtis Scaparrotti în cursul audierii sale la o întrebare legată de recentele incidente în care avioane ruse au zburat în apropierea unei nave militare americane în Marea Baltică.

Generalul Scaparrotti le-a spus membrilor Comisiei senatoriale pentru forțele armate că Washingtonul ar trebui să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a se apăra în fața forțelor sprijinite de Rusia, inclusiv lansatoare de rachete antitanc de tip Javelin. El a mai menționat că este "îngrijorat" din cauza amenințării reprezentate de submarinele ruse pentru căile comerciale ale Statelor Unite.

Curtis Scaparrotti și generalul de aviație Lori Robinson, numit de Barack Obama pentru șefia Comandamentului de Nord, au avertizat amândoi că Rusia este principala amenințare militară pentru SUA.

Generalul Scaparrotti le-a mai spus senatorilor americani că o Rusie renăscută afișează "un comportament tot mai agresiv ce contestă normele internaționale, de multe ori cu încălcarea dreptului internațional".

Întrebat despre forțele americane din Europa, el a subliniat că o brigadă americană de blindate staționată permanent ar fi mai eficientă să descurajeze agresiunea Rusiei în regiune decât actuala prezență prin rotație.

Statele Unite au început să își reducă prezența în regiune în urmă cu câțiva ani din cauza reducerii cheltuielilor de apărare, înlocuind unitățile permanente cu rotații ale trupelor care sunt deplasate prin Europa pentru pregătire.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a dus însă la o nouă creștere a prezenței militare americane. În martie, Pentagonul a anunțat că Statele Unite vor avea o brigadă de blindate desfășurată în permanență, prin rotație, în Europa de Est. O brigadă americană de blindate este în mod obișnuit formată din 4.500 de militari.

Cu începere din februarie 2017, forțele terestre americane vor avea o prezență prin rotație de nouă luni în Europa și vor participa la exerciții militare în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Ungaria. Generalul Scaparrotti le-a atras atenția senatorilor că o prezență permanentă ar fi mult mai eficientă.

"O brigadă permanentă stabilește legături cu elementele de susținere ale tuturor forțelor din SUA, precum și o relație permanentă cu toți aliații noștri", a spus el. "Oferă mai multă substanță și mai multă putere în edificarea de relații", a adăugat generalul Curtis Scaparrotti.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

3 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

4 Mafia PSD / Fostul șef al Poliției Caracal urma să fie reținut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT…

5 Ce capcană ar pregăti PĂPUȘARII României! Iar mergem degeaba la vot?

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze