„Prezența lor va duce la o confruntare directă”/Lavrov: Răbdarea Rusiei cu Occidentul s-a încheiat

„Prezența lor va duce la o confruntare directă”/Lavrov: Răbdarea Rusiei cu Occidentul s-a încheiat

inistrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri în timpul unei conferințe de presă că „răbdarea” Rusiei „s-a încheiat”, iar „acum e timp ca lucrurile să se miște”, potrivit agențiilor RIA Novosti și Associated Press .

„Răbdarea noastră [cu Occidentul] s-a încheiat. Am avut foarte multă, am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște. „Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”, a afirmat Lavrov.

  • Declarațiile ambigue vin pe fondul unui blocaj în discuțiile dintre NATO și Rusia, după trei întâlniri terminate fără nici un rezultat concret în această săptămână.

Oficialul rus susține că NATO încearcă „să se extindă artificial”, prin prezența în Ucraina și în statele scandinave. Lavrov pretinde că „sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina”, iar prezența lor în regiunea Donbas „depășește mai multe linii roșii”, care vor duce „la o confruntare directă” între Rusia și NATO.

„Chiar dacă Ucraina nu se va alătura NATO, faptul că există armament ofensiv și baze militare americane la Marea Azov, putem spune că a dus la încălcarea unei linii roșii. Sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina. Prezența acestor instructori în Donbas depășește mai multe linii roșii și va duce la o confruntare directă între ruși și NATO”, a declarat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov reiterează faptul că este esențial ca NATO să nu se extindă spre est și cere ca Alianța Nord-Atlantică să ofere o garanție în scris în acest sens, până săptămâna viitoare. El a subliniat că nu va aștepta la nesfârșit un răspuns din partea Occidentului. Oficialul de la Moscova a explicat că aceasta este condiția principala a Rusiei pentru dezescaladarea tensiunilor.

„Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna ca SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri”, a declarat Lavrov.

În privința retragerii trupelor ruse de la granița Ucrainei, ministrul rus de Externe a precizat că această cerere „este inacceptabilă, iar Vestul merge prea departe”.

Mai multe website-uri guvernamentale din Ucraina au fost ținta unui amplu atac cibernetic, chiar înaintea conferinței susținute de Serghei Lavrov. Momentan nu este clar de către cine a fost coordonat atacul informatic.

Sursa foto: Twitter / MFA Russia

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 Șeful armatei SUA / În mod clar, China își construiește capacitatea de a ataca Taiwanul