Prigojin îl acuză pe generalul Gherasimov că pune piedici pentru aprovizionarea Wagner cu muniții: „Lucrează pentru inamici”

Prigojin îl acuză pe generalul Gherasimov că pune piedici pentru aprovizionarea Wagner cu muniții: „Lucrează pentru inamici”

Șeful companiei militare private Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, acuză conducerea militară de la Moscova că i-a lăsat mercenarii fără muniții în Ucraina.

Evgheni Prigojin FOTO Profimedia

Într-o înregistrare audio de aproape șapte minute distribuită pe canalele de Telegram afiliate Wagner, Prigojin, un fost pușcăriaș pe vremea Uniunii Sovietice reconvertit între timp în om de afaceri, se plânge de faptul că mercenarii săi au fost lăsați fără muniții pe câmpul de luptă din Ucraina.

El susține că Moscova dispune de muniții, doar că acestea nu ajung și la mercenarii Wagner, angajați în prezent în bătălia pentru Bahmut.

„Nu pot rezolva această problemă, în ciuda tuturor cunoștințelor și legăturilor mele. (...) Nu se iau decizii. (...) Este o problemă gravă”, spune Prigojin.

El afirmă că i s-a transmis să-și prezinte scuze pentru a primi muniții, dar nu știe cui anume.

„Nimeni nu înțelege de unde provin anumite limitări, de unde provin procedurile pentru care trebuie să obținem (muniții, n. red). Nimeni nu vrea sau nu știe să semneze anumite documente. Toată lumea dă din cap și arată cu degetul în sus, spunând: „Știi, Evgheni Viktorovici, ai o relație dificilă acolo... și, prin urmare, trebuie să mergi să prezinți scuze, atunci luptătorii tăi vor primi muniție”, continuă Prigojin.

Potrivit lui Prigojin, numărul pierderilor Wagner s-a dublat din cauza lipsei de muniții. El menționează că această problemă nu exista pe vremea când generalul Serghei Surovikin se afla la conducerea operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, lansând astfel acuzații indirecte la adresa noului comandant, șeful Statului Major al Armatei Ruse, generalul Valeri Gherasimov. El îi acuză pe cei care lasă Wagner fără muniții că „lucrează pentru inamici” ai Rusiei.

Generalul Gherasimov se află de mai mult timp în colimatorul mercernarilor Wagner, care îl acuză de eșecurile forțelor armate ruse în Ucraina.

Înregistrarea audio cu Prigojin survine la câteva zile după ce canalele de Telegram afiliate Wagner au deplâns o problemă în aprovizionarea cu muniții.

Într-un videoclip difuzat recent de canale de Telegram ucrainene, doi mercenari Wagner pot fi văzuți împușcând demonstrativ cu mitraliera ținte cu portretele lui Valeri Gherasimov și fostului comandant al Districtului Militar Central al Rusiei, Aleksandr Lapin.

„Unde sunt proviziile? Unde sunt obuzele?”, întreabă mercenarii Wagner, cerându-le generalilor să meargă ei înșiși pe frontul din Ucraina.

Anterior, mercenarii Wagner au publicat un videoclip de la o morgă cu un număr mare de cadavre, dând vina pe Ministerul rus al Apărării pentru pierderile grele din Ucraina.

Potrivit corespondentului de război Evgheni Poddubnîi, această situație arată că Prigojin rămâne fără influență în birocrația militară din Rusia.

Conflictul dintre Wagner și Ministerul rus al Apărării s-a acutizat la începutul acestui an pe fondul bătăliei de la Soledar și după câțiva an de tensiuni între Evgheni Prigojin și ministrul Serghei Șoigu. Vladimir Putin a intervenit public în acest conflict de partea Ministerului rus al Apărării și implicit de partea lui Șoigu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina