Prigojin îl avertizează pe Șoigu, într-o scrisoare, asupra unei contraofensive ucrainene iminente la Bahmut

Prigojin îl avertizează pe Șoigu, într-o scrisoare, asupra unei contraofensive ucrainene iminente la Bahmut

Șeful grupării paramilitare Wagner l-a avertizat pe ministerul rus al apărării, Serghei Șoigu, într-o scrisoare publicată pe Telegram, asupra planurilor unei contraofensive pe scară largă a ucrainenilor la Bahmut, cerând ajutor pentru efectivele sale.

Prigojin susține că are sub control 70% din Bahmut FOTO Profimedia

„Potrivit informațiilor disponibile, inamicul intenționează să lanseze o ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie și să efectueze atacuri pe flancuri, cu scopul de a izola unitățile Grupului Wagner PMC de efectivele principale ale Forțelor Armate Ruse.

Vă solicit să luați toate măsurile necesare pentru a împiedica izolarea PMC Wagner de efectivele principale ale Forțelor Armate Ruse, ceea ce ar avea efecte negative pentru "operațiunea militară specială", se arată în scrisoarea publicată pe 20 martie pe canalul de Telegram de către serviciul de presă al fondatorului grupării paramilitare.

Prigojin a adăugat că anexa la scrisoare, pe care nu a făcut-o publică, conține detalii despre "planul inamicului" și "propuneri pentru contramăsuri".

„Bucătarul lui Putin” a ținut să menționeze faptul că unitățile Wagner ar controla aproximativ 70% din orașul Bahmut și "continuă ofensiva pentru eliberarea completă a acestuia".

Prigojin a publicat în premieră o astfel de corespondență cu ministrul apărării, pe care l-a criticat frecvent în legătură cu modul în care a condus războiul, mai recent reproșându-i că nu trimite suficientă muniție pentru luptătorii săi.

Inițiativa șefului Wagner ar putea avea două scopuri: să îi pună în dificultate pe comandanții ucraineni și să încerce să dea vina pe Șoigu, în cazul în care presupusa manevră ucraineană se dovedește reușită.

Bătălia pentru Bahmut continuă

Pe de altă parte, tot luni, Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării, a declarat că apărătorii ucraineni „distrug” cele mai profesioniste unități trimise să încercuiască orașul.

Apărarea orașului Bahmut oferă posibilitatea de a reduce potențialul ofensiv al inamicului. Trupele noastre nu permit forțelor inamice să avanseze.

Din păcate, am suferit pierderi în această perioadă. În același timp, pierderile inamicului sunt cu mult mai mari, iar noi distrugem cele mai profesioniste unități ale inamicului, adică unitățile [Grupului] Wagner, trimise pentru a înconjura Bahmut.

Acolo au loc lupte active, inclusiv în oraș. Au avut loc unele înaintări ale inamicului. În același timp, facem și noi progrese în anumite zone. [Operațiunea] de apărare în Bahmut este în curs.

Bahmut rămâne în picioare. Acest lucru se datorează curajului soldaților care apără orașul. Iar inamicul nici măcar nu-și poate explica rațional cum de se întâmplă acest lucru sau de ce rezistența este atât de puternică. Și aceasta se datorează muncii profesioniste și echilibrate a comandamentului grupului operațional și strategic (unitate aeriană-n.red) Hortitsia, care planifică și este angajat în apărarea Bahmut."

ISW: Forțele ucrainene au efectuat probabil un contraatac localizat la sud-vest de Bahmut

Imagini geolocalizate publicate pe 19 martie indică faptul că forțele ucrainene au desfășurat un contraatac de succes la sud-vest de localitatea Ivanivske, situat la șase kilometri vest de Bahmut, și au forțat forțele rusești să se depărteze de autostrada cheie din zonă, au scris analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului în evaluarea din 20 martie.

Serghi Cerevati, purtătorul de cuvânt al grupării estice a Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că forțele rusești au efectuat 25 de atacuri în zona Bahmut pe 19 martie, dar probabil că forțele rusești au obținut doar "câștiguri minore".

Sursele rusești au mărit imagini din 18 martie care ar înfățișa o coloană de vehicule blindate ucrainene de-a lungul unei autostrăzi la sud-vest de Kostiantinivka ( 22 de kilometri sud-vest de Bahmut) și au speculat că forțele ucrainene se pregătesc să lanseze operațiuni la sud-vest de Bahmut.

Un blogger militar rus a afirmat că forțele ucrainene "sunt în prezent capabile să intensifice contraatacurile pentru a stabiliza linia frontului din jurul Bahmut".

Discuțiile tot mai intense ale rușilor despre o iminentă contraofensivă ucraineană în zona Bahmut sugerează că sursele rusești sunt din ce în ce mai nesigure în ceea ce privește capacitatea armatei ruse de a menține inițiativa în jurul Bahmut", a constatat ISW.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…