Prim-ministrele Finlandei și Noii Zeelande au primit o întrebare sexistă la o conferință de presă comună. Cum au reacționat VIDEO

Prim-ministrele Finlandei și Noii Zeelande au primit o întrebare sexistă la o conferință de presă comună. Cum au reacționat VIDEO

Este pentru prima dată când un prim-ministru din Finlanda îl vizitează pe omologul său din Noua Zeelandă. Cel mai viral moment al călătoriei a fost răspunsul acestora la o întrebare despre vârsta lor.

Sanna Marin (stânga) și Jacinda Ardern (dreapta) / Foto: Twitter

Jacinda Ardern, care conduce Noua Zeelandă din 2017, a primit-o miercuri, la Auckland, pe Sanna Marin, liderul Finlandei din 2019. Într-o declarație comună, prim-miniștrii au spus că au discutat despre suveranitatea Ucrainei, despre criza climatică și despre preocupările lor pentru femeile și fetele din Iran. Așa că au fost luate prin surprindere atunci când un reporter a sugerat că motivul pentru care se întâlnesc cele două prim-ministre este că ambele sunt femei tinere.

„Noi, desigur, avem o proporție mai mare de bărbați în politică; este realitatea”, a spus Ardern. „Pentru ca două femei să se întâlnească, motivul nu este neapărat datorită sexului lor”.

Reporterul de la postul de radio neozeelandez Newstalk ZB le-a intrebat pe cele două femei:„Mulți oameni se vor întreba: vă întâlniți doar pentru că aveți vârste asemănătoare și multe lucruri în comun — momentul când ați intrat în politică și altele — sau se pot aștepta neo-zeelandezii să vadă mai multe înțelegeri între cele două țări pe viitor”. Un reprezentant al Newstalk ZB nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Într-un clip video care a fost vizionat între timp de peste 1,5 milioane de ori pe Twitter, Ardern a răspuns: „Prima mea întrebare este: «Mă întreb dacă i-a întrebat cineva vreodată pe Barack Obama și John Key dacă s-au întâlnit pentru că aveau vârste asemănătoare»”, a spus ea.

Key, fostul premier al Noii Zeelande, s-a întâlnit de mai multe ori cu fostul președinte american Barack Obama când cei doi erau în funcție. Ei au fost văzuți jucând golf împreună cel puțin o dată de când și-au părăsit funcțiile.

În prezent, există 13 țări în care femeile sunt șefi de stat, potrivit UN Women. Prima femeie prim-ministru a Noii Zeelande a preluat funcția în 1997; prima femeie președinte a Finlandei în 2000.

Ardern , în vârstă de 42 de ani, și Marin , în vârstă de 37 de ani, au subliniat parteneriatele existente și potențiale dintre cele două țări ca fiind motivul principal al întâlnirii lor. Marin a descris un interes special în diversificarea resurselor tehnologice ale Finlandei, în timp ce Ardern a citat „potențialul uriaș” al exporturilor fiecărei țări.

„Ne întâlnim pentru că suntem prim-miniștri”, a declarat Marin. „Avem o mulțime de lucruri în comun, dar și o mulțime de lucruri în care putem face mult mai mult împreună.”

Ardern a declarat că speră ca întâlnirea să ajute ambele țări să valorifice oportunitățile economice.

„Puțin se va ști despre profunzimea acestei relații sau despre potențialul ei”, a spus ea „Dar este treaba noastră să o promovăm, indiferent de genul nostru.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria