Prima extincţie în masă a durat mai puţin decât s-a estimat iniţial (studiu)

Prima extincţie în masă a durat mai puţin decât s-a estimat iniţial (studiu)

Un grup de oameni de ştiinţă din China, Australia, Statele Unite şi Marea Britanie a calculat cu exactitate perioada primei extincţii în masă de pe Pământ, fenomen care a avut loc în urmă cu peste 400 de milioane de ani şi care a durat 200.000 de ani, informează luni agenţia Xinhua.

Echipa internaţională de cercetători de la Institutul de Geologie şi Palentologie din Nanjing, Universitatea Naţională Australiană, Universitatea Western Ontario din Londra şi Universitatea din California a petrecut opt ani studiind un profil continuu şi complet de sedimente din Ordovician - Silurian, descoperit în districtul Yongshan, situat în sud-vestul provinciei chineze Yunnan.

Zhan Renbin, cercetător în cadrul institutului din Nanjing, care a participat la acest proiect, a declarat că această geocronologie exactă se bazează pe studiul mostrelor de sedimente de fosile prelevate din Yunnan, care oferă totodată o bază importantă pentru studierea cu acurateţe a cauzelor şi mecanismelor extincţiei în masă.

Renbin a precizat că secţiunea analizată conţine straturi complete de sedimente fosilizate din timpul primei extincţii în masă.

Datarea acestor fosile sugerează că extincţia în masă de la sfârşitul perioadei Ordovician a avut loc începând din urmă cu 443,1 milioane de ani şi a durat până în urmă cu 442,9 milioane de ani, mult mai puţin decât s-a crezut iniţial.

În timpul acestei perioade a avut loc o glaciaţie de proporţii, la o scară totală de 150 de milioane de kilometri cubi, de peste şase ori cât totalul stratului de gheaţă din prezent din Antarctica şi Arctica. Fenomenul a declanşat o scădere rapidă a nivelului mărilor şi oceanelor cu 100 până la 150 de metri, conducând la extincţia în masă a vieţii pe Pământ, a precizat Renbin.

Un articol despre acest studiu a fost publicat în numărul din decembrie al jurnalului ştiinţific Solid Earth Sciences. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

3 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

4 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

5 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”