Prima înregistrare cu un tanc american Abrams în acțiune pe câmpul de luptă din Ucraina VIDEO

Prima înregistrare cu un tanc american Abrams în acțiune pe câmpul de luptă din Ucraina VIDEO

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat vineri prima înregistrare video cu noile sale tancuri Abrams pe câmpul de luptă, relatează Business Insider.

SUA au decis să ofere Ucrainei 31 de tancuri Abrams FOTO EPA-EFE

SUA au livrat aceste tancurile Ucrainei în toamna anului trecut, oferind astfel noi capacități semnificative forțelor terestre ucrainene. Utilizarea lor are și provocări, dar tancurile Abrams de fabricație americană sunt considerate pe scară largă printre cele mai performante din lume.

În înregistrarea video, care provine de la Brigada Mecanizată 47 și a fost distribuită vineri de Ministerul ucrainean al Apărării, un tanc Abrams se deplasează pe un drum într-un peisaj înzăpezit de iarnă. Apoi tancul este surprins în acțiune pe câmpul de luptă, în timp ce trage asupra pozițiilor rusești, ceea ce marchează o premieră pentru acest tanc.

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmata faptul că sunt primele imagini cu tancul Abrams pe câmpul de luptă. „Mulțumim partenerilor din Statele Unite pentru aceste arme și, în general, pentru susținerea oferită Ucrainei în războiul său pentru independență", a scris acesta.

Prima folosire a tancului Abrams în Ucraina, în acest caz în apropiere de Avdiivka, unde lupte grele au loc de luni de zile, este un moment important. Ucraina a primit aceste tancuri, 31 în total, în toamna anului trecut, dar nu s-a grăbit să le arunce în luptă.

Când SUA au livrat tancurile, contraofensiva de vară a Kievului, în mare măsura lipsită de succes, se încheia stârnind numeroase întrebări cu privire la ceea ce urmează pentru forțele ucrainene și la modalitatea în care echipamente precum Abrams vor fi puse la treabă în următoarele luni.

La acel moment, nu era limpede dacă tancurile Abrams ar fi utile pentru a contribui la apărarea împotriva noilor avansuri rusești sau dacă mai curând nu ar fi mai eficient să fie păstrate în vederea unei potențiale contraofensive viitoare.

Filmarea scoate în evidență punctele forte pe care Abrams le-a adus arsenalului ucrainean de blindate sovietice, anterior îmbunătățit cu tancuri Leopard de producție germană și tancuri Challenger britanice.

Armura rezistentă îl face să fie mai greu, dar motorul său puternic îi permite să fie mobil. Acest tanc adaugă un anumit factor de șoc în luptă, iar în ceea ce privește capacitățile sale ofensive, a fost conceput pentru a învinge blindatele sovietice și a fost folosit în acest scop în conflictele trecute.

Abrams nu este însă lipsit de provocări. Motorul este un mare consumator de combustibil, și în plus necesită o întreținere complexă care s-ar putea dovedi o problemă în contextul căilor logistice strâmtorate ale Ucrainei.

Totuși, experții cu experiență pe tanc au declarat pentru Business Insider că, în ciuda dificultăților în acest sens, Abrams este capabil să facă diferența pe câmpul de luptă pentru Ucraina.

„Poate face și alte lucruri, dar este construit pentru a distruge tancuri", declara anul trecut pentru Insider Robert Greenway, un expert al Institutului Hudson, care a fost repartizat o perioadă pe Abrams în armata SUA.

„Este un sistem infinit superior. Poate că versiunea A1 este veche, în sensul că se află în inventarul nostru de multă vreme, dar este mult superior a orice de care dispun rușii”, a spus el.„

„Nu ne-am propus niciodată să producem la fel de multe tancuri ca și rușii. Aveam de gând să producem unul care să fie capabil să doboare mai multe tancuri rusești și să supraviețuiască acestui proces", a subliniat Greenway.

Cu toate acestea, cea mai mare provocare pentru ucraineni va fi, probabil, sprijinul logistic extins de care are nevoie, în special în ceea ce privește întreținerea.

„Cea mai mare provocare va fi întreținerea mai mult decât orice altceva. Este un sistem foarte complicat, ca toate platformele noastre sofisticate, și necesită o întreținere intensivă. Dar dacă ai grijă de el, va face cu ușurință diferența pe câmpul de luptă”, a explicat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?