Prima întâlnire dintre papa Francisc şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Layen, la Vatican

Prima întâlnire dintre papa Francisc şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Layen, la Vatican

Papa Francisc a primit-o sâmbătă pe preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula Von der Layen, prima întâlnire dintre cei doi, în care au abordat, printre altele, bunele relaţii bilaterale, precum şi consecinţele sociale ale pandemiei, a informat Vaticanul, potrivit EFE.

Întrevederea dintre Francisc şi Von der Leyen a avut loc în biblioteca pontificală şi a durat 30 de minute, după care preşedintele executivului comunitar s-a întâlnit timp de aproximativ o oră cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, şi cu secretarul pentru relaţiile cu statele, Paul Richard Gallagher.

În cadrul acestor convorbiri s-a discutat despre "bunele relaţii bilaterale, dezvoltate şi mai mult datorită Dialogului Structurat între Părţi şi iniţiativelor în curs de desfăşurare pentru aniversarea a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Sfântul Scaun şi Uniunea Europeană" şi despre "tema dezvoltării umane şi sociale a continentului, inclusiv în perspectiva Conferinţei privind viitorul Europei".

În plus, ''au fost abordate unele probleme de interes comun, cum ar fi consecinţele sociale ale pandemiei, migraţia şi schimbările climatice, precum şi evenimentele recente din Orientul Mijlociu'', a precizat Vaticanul într-un comunicat.


Foto: (c) VATICAN MEDIA / EPA



Ursula von der Leyen i-a dăruit lui Francisc o copie foto-statică a Declaraţiei Schuman din 1950 şi o ediţie în două volume a Istoriei Uniunii Europene. Papa i-a oferit şefei Comisiei Europene documente din pontificatul său, împreună cu Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii şi Documentul privind fraternitatea umană, semnat la Abu Dhabi în 2019. De asemenea, a fost oferit în dar un medalion din bronz dedicat cuvintelor profetului Isaia din capitolul 32: "Deşertul va deveni o grădină".

Von der Layen a prezidat vineri, la Roma, împreună cu premierul italian, summitul G20 pe teme de sănătate, unde a fost anunţată o listă lungă de ajutoare şi donaţii pentru ţările defavorizate, inclusiv vaccinuri anti-COVID prin programul Covax.

Preşedinta CE a anunţat că, până la sfârşitul anului, Comisia va dona cel puţin 100 de milioane de doze de vaccin către ţările cu venituri mici şi mijlocii şi va promova o iniţiativă de un miliard de euro pentru producţia de vaccinuri în Africa, care importă 99%.

Papa Francisc a îndemnat la o suspendare temporară a drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor împotriva coronavirusului, în timpul concertului de la Los Angeles (SUA) din cadrul campaniei 'Vax Live', care are ca scop strângerea de fonduri pentru distribuirea de vaccinuri în întreaga lume.

În mesajul său, papa a făcut apel la ''un spirit de dreptate care să ne mobilizeze pentru a asigura accesul universal la vaccinuri şi la suspendarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală'', denunţând totodată că ''o variantă a acestui virus este naţionalismul închis, care împiedică, de exemplu, un internaţionalism al vaccinurilor''.

La reuniunea G20 de vineri, Von der Leyen s-a referit la acest "naţionalism sanitar" dând asigurări că "Declaraţia de la Roma" la care au ajuns cele douăzeci de puteri ale lumii este de a "consolida" multilateralismul împotriva pandemiei de coronavirus şi de a reduce inegalitatea în ceea ce priveşte accesul la vaccin în ţările sărace. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina