Prima rectificare bugetară din acest an; cei mai mulți bani merg la Muncă, Interne, Educație și Sănătate

Prima rectificare bugetară din acest an; cei mai mulți bani merg la Muncă, Interne, Educație și Sănătate

Prima rectificare din acest an a bugetelor de stat și asigurărilor sociale propusă de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) prevede majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde de lei și a cheltuielilor bugetului general consolidate tot cu aceeași sumă, domeniile care beneficiază de cei mai mulți bani fiind Munca, Finanțele, Internele, Educația și Sănătatea.

'Proiectul postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice vizează menținerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB, în termeni cash, și de 2,95% din PIB, potrivit metodologiei ESA. Documentul asigură fondurile suplimentare pentru domeniile sănătății și învățământului, sumele necesare pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate în cursul anului curent și fondurile pentru continuarea proiectelor de investiții fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la finele anului', se menționează într-un comunicat al MFP, transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, prin propunerea de rectificare elaborată, s-au asigurat, în principal, domenii, precum: Sănătate (+568,6 milioane de lei), din care la Ministerul Sănătății un plus de 297,6 milioane de lei, iar la Casa de Națională de Asigurări de Sănătate un plus de 271 milioane lei, pentru asigurarea sumelor necesare plății salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 și destinate personalului medico-sanitar, precum și pentru lucrări de reabilitare la maternități, investiții la serviciile de ambulanță și UPU/CPU, dotare medicamente și materiale sanitare din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ.

De asemenea, alte 1,01 miliarde de lei merg către domeniul Învățământ, pentru diferențe salariale prevăzute de Legea nr. 85/2016 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar și sume necesare acoperirii majorărilor salariale aprobate prin OUG nr. 20/2016.

Suma de 2,80 miliarde de lei este destinată în plus pentru asistență socială, din care 1,40 miliarde de lei pentru asigurarea fondurilor necesare plății integrale a drepturilor de asistență socială (indemnizații pentru creștere copil, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu handicap), iar 1,42 miliarde de lei pentru subvenția de echilibrare pentru bugetul asigurărilor sociale de stat.

Totodată, 405,3 milioane de lei sunt alocați agriculturii, ca subvenții pentru plata deconturilor la motorină în trimestrele II și III din acest an, precum și pentru acordarea ajutoarelor de minimis în sectorul zootehnic. MFP precizează că suma s-a asigurat prin redistribuire din bugetul Ministerului Agriculturii.

În ceea ce privește domeniul Culturii, ministerul de resort propune un plus de 22,5 milioane de lei, în vederea achiziționării operei de artă "Cumințenia Pământului". Cuantumul este echivalent celor 5 milioane de euro pe care Guvernul i-a alocat din totalul de 11 milioane de euro.

Pentru bugetele locale au fost alocate, prin sume, 655 milioane de lei pentru: cheltuieli de personal din învățământul preuniversitar (597,9 milioane de lei diferențe salariale conform Legii 85/2016 și titluri executorii), Programul "Fructe în școli' (20,9 milioane de lei), cămine de bătrâni (5,4 milioane de lei) și contribuții la salarizarea personalului neclerical (30,8 milioane de lei), majorare necesară ca urmare a creșterii salariului minim de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.

MFP menționează că în proiectul de buget rectificat au fost incluse circa 2,3 miliarde de lei pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate de Parlament, și anume: majorarea salariilor personalului din autoritățile publice la nivelul serviciilor parlamentare, aprobarea suplimentărilor de cheltuieli cu asistență socială generate de creșterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocației de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG), majorarea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav, prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, și majorarea numărului de persoane încadrate în diverse tipuri de handicap.

În același timp, se mai au în vedere: majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție, pensiile de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, funcționari publici parlamentari, auditori ai Curții de Conturi, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare și Legea 85/2016 prin care personalul didactic beneficiază de plata diferențelor salariale pentru octombrie 2008 — 13 mai 2011 fără a fi obținut aceste drepturi prin hotărâri judecătorești. Impactul bugetar este de 888,5 milioane de lei.

Conform MFP, ministerele/autoritățile care primesc sume suplimentare la rectificare sunt: Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (+2,80 miliarde lei), Ministerul Finanțelor Publice (acțiuni generale +613,6 milioane lei), Ministerul Afacerilor Interne (+367,9 milioane lei), Ministerul Sănătății (+297,6 milioane lei), Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (+265 milioane lei), Autoritatea Electorală Permanentă (+55 milioane lei), Serviciul Român de Informații (+37,7 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (+35,1 milioane lei) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (+25 milioane lei).

Pe de altă parte, sumele reduse din economiile ministerelor sunt, în principal, următoarele: Ministerul Transporturilor (-383 milioane lei), Ministerul Culturii (-194 milioane lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (-168,4 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (-130,8 milioane lei) și Ministerul Finanțelor Publice (-47,9 milioane lei).

MFP precizează că proiectul de rectificare a fost realizat în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat și bugetelor asigurărilor sociale.

AGREPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”