Prima sondă chineză lansată spre Marte a trimis o fotografie ce prezintă Pământul şi Luna

Prima sondă chineză lansată spre Marte a trimis o fotografie ce prezintă Pământul şi Luna

Prima sondă spaţială chineză care va explora Marte, lansată pe 23 iulie şi care se află în prezent în drum spre "Planeta Roşie", a trimis marţi specialiştilor de pe Terra o fotografie ce prezintă Pământul şi Luna, a anunţat Agenţia spaţială chineză, citată de AFP.

Imaginea, care arată cele două corpuri cereşti având forme de semilună, pierdute în imensitatea spaţiului, a fost realizată de la o distanţă de 1,2 milioane de kilometri în raport cu Terra, la trei zile după lansarea misiunii Tianwen-1.

Sonda a fost lansată joi de la centrul spaţial Wenchang de pe insula tropicală Hainan din sudul Chinei.

Ea ar trebui să se plaseze pe orbita planetei Marte în februarie 2021. Mai întâi, sonda chineză va trebui să parcurgă însă în şapte luni traseul îndelungat dintre Terra şi Marte: o distanţă de aproximativ 55 de milioane de kilometri - de aproximativ 1.400 de ori mai mare decât lungimea Ecuatorului terestru.

Rivalizând cu administraţia de la Washington, autorităţile de la Beijing speră să obţină din această primă tentativă spaţială independentă aproape tot ceea ce Statele Unite au realizat prin intermediul mai multor misiuni marţiene începând din anii 1960: să plaseze o sondă pe orbită, să asolizeze un modul spaţial şi să activeze un robot teleghidat care să analizeze structura şi compoziţia scoarţei planetei Marte.

China are deja experienţă în acest domeniu, după ce a reuşit să activeze şi să deplaseze doi roboţi de talie mică pe Lună - "Iepurele de Jad 1" şi "Iepurele de Jad 2" -, care au ajuns pe suprafaţa satelitului natural al Pământului în 2013, respectiv în 2019.

Totuşi, distanţa Terra-Marte este de 140 de ori mai mare decât aceea dintre Pământ şi Lună.

Potrivit Agenţiei spaţiale chineze, sonda Tianwen-1 "beneficiază pentru moment de condiţii de zbor bune (...) şi funcţionează normal".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...