Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Prima vizită în ultimii 30 de ani a unui președinte chinez în Bangladesh

Președintele Chinei, Xi Jinping, se află vineri în Bangladesh în prima vizită, în ultimele trei decenii, a unui șef de stat chinez în această țară aflată în sfera de influență indiană, transmite agenția France Presse.

Sursa citată notează că Bangladesh, o țară săracă, cu 160 de milioane de locuitori, are nevoie de zeci de miliarde de dolari pentru investiții în infrastructură și domeniul energetic pentru a-și dinamiza economia.

Bangladesh a cunoscut o creștere anuală de 6% în medie în ultimul deceniu. Insuficient, potrivit Băncii Mondiale, care estimează că ar fi nevoie de cel puțin opt puncte de creștere anuală pentru a permite crearea masivă de locuri de muncă pentru tineri.

În cursul acestei vizite de două zile, președintele chinez ar urma să semneze împrumuturi și investiții destinate Bangladeshului de circa 20 miliarde de dolari, au indicat responsabili locali.

El va inaugura de asemenea o zonă industrială situată în proximitatea portului strategic Chittagong (sud).

"Costul muncii în China este de șase-șapte ori mai ridicat decât în Bangladesh. Numai această zonă economică specială ar putea aduce 5-7 miliarde de dolari investiții chineze", arată Abdul Matlub Ahmad, președintele federației camerelor de comerț și industrie din Bangladesh.

Ultima vizită a unui președinte chinez în Bangladesh, stat aliat tradițional al Indiei, a avut loc în 1986.

New Delhi a ajutat Dacca să-și obțină independența de Pakistan în timpul războiului din 1971 și susține guvernul actual.

"India supraveghează legăturile în creștere între Bangladesh și Beijing. Dar Bangladeshul își îmbunătățește relațiile cu China având grijă să nu-și pună în pericol legăturile cu India", a declarat, pentru AFP, Ali Riaz, profesor de științe politice la universitatea din Illinois (Statele Unite).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mutul tace și le face! Da, ambasadoarea României, reprezentanta Guvernului Dăncilă, a votat MUIE PSD!

2 BREAKING Comisia juridică din PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și…

3 ULUITOR! Fostul șef al Transelectrica a dispărut! Coșea, dezvăluiri incredibile din ședință! „M-a sunat dna An…

4 RoMAFIA / Leana, liberă și multimilionară în euro, sfidează cu o ținută de zi de 10.000 de euro

5 DEMENȚĂ la Antena 3! Kovesi, atacată cu titluri de o jegoșenie fără precedent! Când s-a dat rezultatul ziceai …

recomandări

Te ia DNA: Cirloganu Marian Cristinel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea