Primărie sector 1: Șapte angajați ai Complexului 'Sf. Maria', arestați preventiv; alte 7 persoane - cercetate în libertate

Primărie sector 1: Șapte angajați ai Complexului 'Sf. Maria', arestați preventiv; alte 7 persoane - cercetate în libertate

Șapte angajați ai Complexului de Servicii Sociale 'Sfânta Maria' din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 1 au fost arestați preventiv de Tribunalul București, într-un dosar ce vizează presupuse infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare.

"Este vorba de șapte persoane care ocupau următoarele funcții în cadrul Complexului 'Sfânta Maria': medic primar psihiatru, asistent medical și cinci educatori specializați. Totodată, aceeași instanță a decis cercetarea în stare de libertate a altor șapte angajați ai Complexului. Procurorii au dispus în urmă cu mai bine de o săptămână începerea urmării penale pentru mai mulți angajați ai Complexului 'Sfânta Maria', într-un dosar care vizează presupuse infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare", se arată într-un comunicat al Primăriei sectorului 1.

În centrele de plasament din sectorul 1 sunt instituționalizați 167 de copii: 28 la Centrul Sfânta Maria, 43 la Centrul Sfântul Nicolae, 33 la Centrul Sfântul Iosif, 41 la Centrul Pinocchio și 22 la Centrul Sfântul Ștefan.

Directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 1, Dănuț Ioan Fleacă, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că nu știe unde este componenta penală ''de natură să permită arestarea unui medic primar psihiatru pentru că și-a făcut meseria''.

"Din punctul meu de vedere, discutăm despre trei tipuri de posibile fapte, unele fapte de natură administrativă și economică, incluzând aici o teoretică delapidare (...) o parte din personal este acuzat de abuzuri și rele tratamente aplicate minorului. (...) Medicația care s-a administrat minorilor s-a făcut numai ca tip de medicație prescrisă de medicul primar psihiatru, copiii au fost evaluați, nu s-au dat medicamente arbitrar de către persoane neautorizate sau dacă s-au dat noi nu avem cunoștință de asta, dar toate prescripțiile medicale la persoanele care au primit medicație neuropsihiatrică au fost făcute de medici specialiști sau medici primari în domeniul respectiv, deci nu știu unde este componenta penală aici de natură să permită arestul unui medic primar psihiatru pentru că și-a făcut meseria", a spus Fleacă.

Procurorii au dispus pe 23 iunie efectuarea urmăririi penale față de 21 de suspecți într-un dosar care vizează abuzuri comise la un centru pentru copii instituționalizați din București.

"Actele de urmărire penală vizează modalitatea frauduloasă de funcționare a sistemului de protecție specială a minorilor instituționalizați, în cadrul unui centru din București, în perioada 2014 — 2016 (ca urmare a unui denunț formulat în luna noiembrie 2015)", preciza Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Din anchetă a reieșit că eludarea normelor privind standardele minime ale protecției sociale au fost eludate prin folosirea abuzivă a resurselor centrului de plasament și a bunurilor sau serviciilor destinate minorelor și prin punerea în primejdie gravă a dezvoltării fizice, intelectuale și morale a minorelor instituționalizate.

În ceea ce privește folosirea abuzivă a resurselor centrului, anchetatorii au constatat că cei mai mulți angajați își însușesc în mod constant atât bunuri alimentare și nealimentare achiziționate din fondurile bugetului local al sectorului 1, cât și bunuri sau sume de bani obținute din sponsorizări sau donații.

Referitor la punerea în primejdie a dezvoltării fizice, intelectuale și morale, din anchetă a reieșit că minorelor nu le era asigurată o alimentație adecvată, deși existau resurse, ca urmare a sustragerii constante a bunurilor alimentare de către angajați.

O altă problemă gravă o reprezenta stabilirea și administrarea unui tratament psihiatric cronic, în lipsa unei examinări efective a minorelor, cu scopul de a le reduce posibilitățile de a acționa și de a se exprima și pentru a facilita astfel supravegherea minorelor de către angajați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski