Primarii din Bucureşti şi ai municipiilor de judeţ intră pe lista beneficiarilor de informaţii

Primarii din Bucureşti şi ai municipiilor de judeţ intră pe lista beneficiarilor de informaţii

Preşedintele a promulgat legea pentru modificarea şi completarea art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională, oferind primarilor de sector şi celor ai municipiilor de judeţ acces la informaţii din domeniul securităţii naţionale.

Klaus Iohannis a semnat decretul FOTO Arhivă

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii care modifică modificarea şi completarea art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională.

Inițiativa legislativă oferă primarilor de sector şi celor ai municipiilor de judeţ acces la informațiile din domeniul securității naționale.

Proiectulș de lege a fost adoptat luna trecută de Senat în calitate de for decizional.

Potrivit inițiativei, se modifică litera c) a alineatului (1), din articolul 11, care prevede cui pot fi comunicate informațiile de securitate națională, având următorul cuprins: „c) prefecților, primarului general al Capitalei, primarilor de sector ai Municipiului București, primarilor municipiilor reședință de județ, precum şi președinților consiliilor județene, pentru probleme ce vizează competența organelor respective”.

„Legislaţia din domeniul securităţii naţionale a fost concepută să corespundă necesităţilor de securitate ale României de la începutul anilor '90. Ultima modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României a fost publicată în Monitorul Oficial 190 din 18 martie 2014. Realitatea practică a ultimilor ani arată că atât primarii de sectoare ai municipiului Bucureşti, cât şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securităţii naţionale, administrarea patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a unor fonduri importante cu implicaţii în zona de securitate naţională”, se arată în motivarea inițiativei.

Legea promulgată mai arată că informaţiile pentru securitatea naţională obţinute din străinătate de Serviciul de Informaţii Externe sunt exceptate.

Modificarea Legii a fost făcută la propunerea președintelui Comisiei SRI din Parlamentul României, Cristian Chirteş, care a argumentat că schimbarea legilor securităţii nu mai suportă amânare, întrucât munca celor din structurile de apărare „este îngreunată de lacunele legislative”.

Am analizat şi am ajuns cu toţii la concluzia că şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ trebuie să fie incluşi pe lista beneficiarilor de informaţii, aşa cum sunt preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţii. Vom face această propunere în Parlament", a transmis atunci șeful Comisiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990