Primarul Antal Arpad (UDMR): Respect Ziua Națională a României, dar nu particip la festivități

Primarul Antal Arpad (UDMR): Respect Ziua Națională a României, dar nu particip la festivități

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că respectă Ziua Națională a României, dar nu va participa nici în acest an la festivitățile de pe 1 decembrie.

 "Nu voi lua parte la festivități, cunoașteți motivele. Aștept momentul în care ziua națională a României poate să fie o sărbătoare pentru toți cetățenii României. 1 Decembrie nu este o asemenea zi (...) Eu respect, deci vreau să fie foarte clar, că noi respectăm ziua de 1 Decembrie, respectăm faptul că 90 la sută din populația României consideră că această zi este zi de sărbătoare, însă nu considerăm că trebuie să sărbătorim alături, în condițiile în care pentru noi nu este o zi de sărbătoare. Și vreau să subliniez că nu este zi de doliu. Deci, faptul că nu e zi de sărbătoare nu înseamnă că ar fi zi de doliu. Dar nu este zi de sărbătoare pentru noi (...) Ne dorim ca să devină 1 Decembrie zi de sărbătoare și pentru noi și ar putea deveni zi de sărbătoare dacă s-ar respecta ce s-a promis pe 1 decembrie 1918 comunității maghiare. Sau o altă soluție ca să sărbătorim împreună de ziua națională a României ar fi să găsim o dată care să fie sărbătoare pentru noi toți (...) cum ar fi, spre exemplu, Revoluția din Decembrie 1989", a declarat primarul Antal Arpad, care este și liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

În context, acesta a apreciat că retragerea ordinului Steaua României unor membri ai comunității maghiare, respectiv Tokes Laszlo si Kelemen Hunor, pentru faptul că nu împărtășesc punctele de vedere ale majorității, este o "decizie greșită".

"Dacă crede cineva că se rezolvă problemele în această țară dacă se retrag, rând pe rând, aceste decorații acordate unor personalități de etnie maghiară se înșeală (..) Eu cred că este un mesaj uluitor (...) Domnul Tokes a primit această distincție pentru ceea ce a făcut la Revoluție, iar domnul Kelemen a primit-o pentru contribuția pe care a adus-o la îmbunătățirea relațiilor dintre români și maghiari, iar acum dacă vine cineva și retrage, ce mesaj transmite, de fapt? Adică, până la urmă, ajungem ca în România să fie sancționată sinceritatea? Ajungem să fie sancționat faptul că spui ceva? (...) Eu cred că direcția este foarte proastă și este un mesaj extrem de nefericit chiar înainte de 2018. Adică nu se poate ca mesajul majorității în 2018 să fie că dacă nu gândești ca noi, dacă nu simți ca noi, dacă nu visezi ca noi, atunci tu nu faci parte din acest stat", a conchis Antal Arpad.

AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o să credeți, dar este Nicoleta Luciu!

2 Româncă prinsă când făcea sex în mașină, în miezul zilei

3 „Mamă, aici toată lumea vrea să se culce cu mine!” / Moarte misterioasă la o bază militară americană

4 Radu Crăciun / Uitați de criză. Alta va fi marea provocare

5 Fosta iubită, mesaj pentru Dragnea?