Primarul Barcelonei acuză guvernul lui Puigdemont că a condus Catalonia 'la dezastru'

Primarul Barcelonei acuză guvernul lui Puigdemont că a condus Catalonia 'la dezastru'

Primarul Barcelonei, Ada Colau, a acuzat sâmbătă guvernul catalan destituit al lui Carles Puigdemont că a condus regiunea 'la dezastru', în condițiile în care majoritatea catalanilor 'nu dorea' o declarație de independență, transmite AFP.

Prezentă la o reuniune a partidului său Catalunya en Comú (de stânga), Ada Colau a pretins 'explicații' din partea liderilor separatiști, cerând în același timp eliberarea celor aflați în arest.

'Vrem ca deținuții să fie eliberați, dar vrem și ca un guvern iresponsabil care a condus țara la dezastru să-și înfrunte (responsabilitățile) și să-și recunoască greșelile', a declarat Ada Colau, înainte de a participa sâmbătă după-amiază la o mare manifestație la Barcelona pentru eliberarea politicienilor încarcerați.

Liderii separatiști 'au provocat tensiuni în țară (Catalonia) și au prezentat o declarație unilaterală de independență pe care majoritatea (populației) nu o dorea', a afirmat Ada Colau, care nu susține independența, dar este partizana unui referendum de autodeterminare care să tranșeze problema.

'Ei au făcut această declarație de independență, înșelând populația pentru interese partizane', a adăugat ea.

Declarația de independență, votată la 27 octombrie de 70 din cei 135 de membri ai parlamentului catalan, 'nu a adus republica', a constatat Ada Colau, reproșând executivului condus de Carles Puigdemont, în prezent destituit, că a plecat în Belgia, lăsând Catalonia 'singură în fața incertitudinii'. 'Au făcut declarația, apoi au dispărut', a lansat ea.

Ada Colau a criticat și reacția guvernului de la Madrid, condus de conservatorul Mariano Rajoy, care a activat articolul 155 din Constituție pentru a pune Catalonia sub tutelă.

Fostă militantă pentru dreptul la locuințe, devenită primar al Barcelonei în iunie 2015, Ada Colau face campanie pentru Podemos (stânga radicală), al treilea partid din Spania, în vederea alegerilor legislative din Catalonia, convocate de guvernul spaniol pentru data de 21 decembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…