Primarul din Chișinău, la „cafea” cu FSB. Imagine publicată în presă

Primarul din Chișinău, la „cafea” cu FSB. Imagine publicată în presă

În pragul alegerilor, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, apare într-o imagine publicată de presă, alături de Olga Grak, trimisă în Republica Moldova de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse pentru a coordona campaniile electorale ale socialiștilor.

Primarul apaare într-o poză alături de Olga Grak FOTO Arhivă

Primarul din Chișinău apare într-o fotografie publictă de Deschide.md, alături de Olga Grak, trimisă în Republica Moldova de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse pentru a coordona campaniile electorale ale socialiștilor, despre care MainNews relateaază că s-a născut și are viză de reședință în Kaliningrad, enclava Federației Ruse de la Marea Baltică. În anul 2015, a candidat independent pentru un loc în consiliul local al satului Glebovo din regiunea Iaroslavl, însă fără succes.

Potrivit sursei citate, declarație fiscală a lui Grak din anul 2016 arată că aceasta activa la „Городской портал” OOO din Moscova, o companie a cărei activitatea de bază o constituiau tranzacțiile imobiliare. Dar, la baștină, Grak este cunoscută în calitate de consultant politic, lucru confirmat de trei surse independente distincte. Una dintre ele este Anatoli Romașko, un consultant politic renumit în Kaliningrad, care a declarat jurnaliștilor de investigație că a fost mentorul Olgăi Grak. Mai mult, acesta a menționat că, în cazul angajării unei echipe de consultanți politici pentru activități peste hotare, „bunele maniere” prevăd coordonarea contractului cu Kremlinul.

De asemenea, directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteața, anunța despre destructurarea unei rețeli de agentură, implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj. Aceasta a fost condusă de colegul și prietenul Olgăi Grak, Iuri Gudilin, precum și de adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, Vadim Iurcenco.

Conform celor relatate, cei doi au fost antrenați în organizarea activităților dușmănoase împotriva securității Republicii Moldova și a cetățenilor săi.

Potrivit sursei citate, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a încercat să se reprofileze în politician de centru și chiar proeuropean, mai ales după declanșarea agresiunii de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, având zeci de întâlniri cu primari, șefi de consilii județene și miniștri din România, reușind astfel să atragă mai multe finanțări pentru efectuarea unor lucrări în Capitala Republicii Moldova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB