Primarul din Sfântu Gheorghe, sancţionat cu avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Primarul din Sfântu Gheorghe, sancţionat cu avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost sancţionat cu avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe motiv că ar fi condiţionat, în mod discriminatoriu, ocuparea unui post din instituţia pe care o conduce.

"Există o hotărâre a CNCD, confirm acest lucru, a fost sancţionat cu avertisment", a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului, Asztalos Csaba.

Sesizarea a fost depusă de Asociaţia Civică pentu Demnitate în Europa (ADEC), care a reclamat fapte de discriminare pe criterii etnice a cetăţenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

"În luna noiembrie 2016, Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a impus în mod ilegal cunoaşterea limbii maghiare pentru ocuparea unui post de şofer la Primăria Sfântu Gheorghe, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetăţnilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, peste 21% din populaţia oraşului nu este de etnie maghiară). Primarul Antal Arpad a încercat să eludeze prevederile legale în domeniu utilizând sintagma "Pe lângă limba maternă şi limba naţională, se necesită cunoaşterea unei alte limbi oficiale ale UE" (...) CNCD a admis sesizarea ADEC şi a emis Hotărârea nr. 539/04.10.2017, comunicată în urmă cu câteva zile, prin care a decis că faptele primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, constituie o discriminare pe criterii etnice la adresa cetăţenilor români necunoscători ai limbii maghiare. CNCD i-a aplicat primarul UDMR din Sfântu Gheorghe sancţiunea contravenţională cu avertisment şi i-a recomandat să evite astfel de situaţii discriminatorii pe viitor", scrie preşedintele ADEC, Dan Tănasă, pe pagina sa de internet.

Liderul ADEC mai menţionează că "acest concurs organizat cu încălcarea legii şi toate efectele pe care le-a produs trebuie acum anulat". AGERPRES / (A, AS - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

3 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral