Primarul fugar din Baia Mare Cătălin Cherecheș ar fi ajuns în Italia. Care este strategia de apărare a avocatului său

Primarul fugar din Baia Mare Cătălin Cherecheș ar fi ajuns în Italia. Care este strategia de apărare a avocatului său

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, s-ar afla, potrivit unor surse neconfirmate oficial, pe o insulă din Italia. Avocatul său, Răzvan Dosneanu, nu confirmă informația și susține că strategia de apărare a edilului rămâne neschimbată: încearcă anularea hotărârii.

Catalin Cherecheș este dat în urmărire generală. FOTO: Arhivă personală

Primarul Cătălin Cherecheş ar fi ajuns, conform unor surse neconfirmate oficial, în Italia, destinația preferată pentru mai multe „VIP-uri” din România, care fug de executarea pedepsei. El este dat în urmărire încă de vineri de Poliția Română, când a plecat din țară, cu puțin timp înainte de a-și afla pedeapsa: cinci ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. Pe numele său a fost emis mandat de arestare european .

Surse neoficiale citate de Click susțin că primarul s-ar afla pe insula italiană Pantelleria, la 100 de kilometri sud de Sicilia, în mijlocul Mării Mediterane, aproape de coasta Tunisiei, destinație unde acesta și-ar fi manifestat intenția de a cumpăra un imobil. În plus, Cherecheş, care are rezidență în Italia și Austria, ar avea rude apropiate în regiunea Milano.

Printre românii care au fugit de justiția română în Italia se numără Ionel Arsene (fostul șef al Consiliului Județean Neamț din partea PSD), Darius Vâlcov (fost primar al Slatinei), Alina Bica (fosta șefă a DIICOT), Dragoș Săvulescu (om de afaceri), Mario Iorgulescu (fiul președintelui LPF, Gino Iorgulescu) etc.

În unele cazuri, autoritățile italiene au decis extrădarea, precum cel al lui Ionel Arsene sau Darius Vâlcov, iar în altele, aceștia au scăpat de pușcărie. Un astfel de caz este cel al lui Dragoș Săvulescu, condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul „Retrocedărilor”, pentru complicitate la abuz în serviciu și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Fiind rezident în Italia, Săvulescu a rămas să execute pedeapsa în peninsulă, conform deciziei Curții de Apel din Napoli. Apoi, instanța napoletană a decis să reducă cu 3 ani pedeapsa, având în vedere aplicarea procedurii grațierii, conform unei legi a Republicii Italiene. Pentru restul de pedeapsă, judecătorii au decis suspendarea executării.

Avocatul lui Cherecheș: „Nu vă pot confirma că se află în Italia”

Avocatul primarului Cătălin Cherecheș, Răzvan Dosneanu, a declarat pentru „Adevărul”: „Nu vă pot confirma că domnul Cătălin Cherecheș se află în Italia”

Întrebat dacă și-a schimbat strategia de apărare a clientului său, Dosneanu a susținut: „În data de 7 decembrie 2023 este fixat termen la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru soluționarea cererii de strămutare depusă anterior pronunțării deciziei din apel de la Curtea de Apel Cluj. Dacă se admite strămutarea, hotărârea din apel este anulată și se rejudecă procesul”.

În paralel, a spus avocatul, analizează formularea unei contestații în anulare având în vedere incompatibilitatea uneia dintre cele două judecătoare din completul Curții de Apel Cluj care a dat verdictul.

Judecătoarea Fărcaș-Hîngan împreună cu mama sa a formulat un denunț la DNA Cluj și care a colaborat cu organele de urmărire penala, rezultatul fiind arestarea socrilor domnului Cherecheș Cătălin. De altfel, doamna judecător a și formulat o declarație de abținere, respinsă inexplicabil”, a precizat Dosneanu.

Avocatul a declarat că fuga primarului complică misiunea apărării în ceea ce privește căile de atac pregătite. El a mai spus că-l sfătuiește pe clientul său să se predea.

Filmul fugii

Cătălin Cherecheș a fugit din țară vineri dimineață, la ora 7.49, prin Vama Petea, folosind actul de identitate al unui văr al său care locuiește în Austria. Cu câteva ore înainte, el a postat pe Facebook un clip în care ridica mai multe probleme și-și arăta neîncrederea în instanță. „Instanța nu se grăbește să facă justiție și să-și asigure imparțialitatea și independența față de mine ca om ci doar să-și spele imaginea în fața opiniei publice și să satisfacă presiunile publice, adică să livreze încă un om cu demnitate publică corupt”, a spus el.

Primarul a luat o mașină din Baia Mare până în Satu Mare, iar de acolo, a luat un taximetru până la Vama Petea și de acolo a trecut în Ungaria.

Din informațiile oferite de Poliția de Frontieră, primarul fugar se afla pe locul din dreapta și a oferit pentru identificare un act de identitate pe un alt nume, al unei persoane născute în 1988, mai tânără decât fugarul Cherecheș.

Potrivit inspectorului general al Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, care a susținut sâmbătă o conferință de presă, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor de la punctul de frontieră Petea, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea în autovehiculului în Ungaria.

Ivașcu a precizat că există o asemănare fizică între Chereches şi persoana a cărei carte de identitate a prezentat-o, însă această asemănare „nu scuză” faptul că poliţistul nu a observat că nu este persoana din cartea de identitate prezentată. Acesta va fi anchetat cu privire la modul în care și-a îndeplinit misiunea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?