Primarul Ierusalimului vrea să expulzeze din oraş Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni

Primarul Ierusalimului vrea să expulzeze din oraş Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni

Primarul Ierusalimului, Nir Barkat, vrea ca Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să nu mai activeze în oraş, relatează dpa.

El a făcut această declaraţie luni, la trei zile după ce administraţia Trump a anunţat că va renunţa la întreaga finanţare pentru UNRWA, punând în pericol viitorul acesteia.

Contribuţia SUA reprezintă aproximativ un sfert din bugetul anual de peste un miliard de dolari al UNRWA.

"UNRWA este o organizaţie străine şi inutilă care a eşuat lamentabil. Intenţionez să o expulzez din Ierusalim", a spus Barkat la o conferinţă sponsorizată de postul de televiziune Channel 2 din Israel, a relatat Jerusalem Post.

Barkat a spus că palestinienii sunt nemulţumiţi de varietatea serviciilor sociale oferite de UNRWA în Ierusalimul de Est, inclusiv în privinţa educaţiei.

Primarul a mai precizat că vrea să închidă cinci şcoli palestiniene gestionate de UNRWA, afectând aproximativ 10.000 de elevi.

"Tratarea de către UNRWA a localnicilor ca refugiaţi este o barieră la progresul lor (...) A venit momentul să îi transformăm din refugiaţi în localnici şi să îi reabilităm. Este posibil", a subliniat el.

Barkat a menţionat că şi-a instruit subordonaţii să pregătească un plan pentru înlocuirea serviciilor Agenţiei, pe care îl va prezenta apoi premierului Benjamin Netanyahu, a mai relatat Jerusalem Post.

UNRWA îi sprijină pe palestinienii care şi-au pierdut locuinţele ca rezultat al conflictului din Orientul Mijlociu. Organizaţia ajută circa 5 milioane de persoane, oferind ajutoare alimentare şi gestionând şcoli şi centre medicale.

New York Times a relatat că administraţia Trump sper că decizia de tăiere a finanţărilor va pune presiune asupra liderilor palestinieni de a accepta propunerile SUA pentru un acord de pace cu Israelul.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”