Primarul Istanbulului, adversar al preşedintelui Erdogan, este inculpat într-un nou proces penal

Primarul Istanbulului, adversar al preşedintelui Erdogan, este inculpat într-un nou proces penal

Primarul metropolei turce Istanbul, Ekrem Imamoglu, unul din cei mai cunoscuţi adversari ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, este inculpat într-un nou proces penal, sub acuzaţia de nereguli la o cerere de oferte, informează AFP.

Ekrem Imamoglu - arhiva foto

Imamoglu nu a fost prezent în instanţă joi dimineaţa, la primul termen, a declarat agenţiei citate o sursă din primărie.

Faptele considerate de procuratură infracţiuni au avut loc la sfârşitul lui 2015, când Imamoglu era primar al districtului Beylikduzu din Istanbul. Conform presei turce, pedeapsa maximă posibilă este de şapte ani de închisoare, plus interdicţia de a fi ales.

Opozantul, posibil candidat la preşedinţie în 2028, se află în vizorul puterii din 2019, când a ajuns primar general, învingând partidul lui Erdogan, care controla oraşul de 25 de ani. Alegerile au fost anulate, dar după trei luni electoratul l-a preferat din nou pe Imamoglu, care a câştigat din nou, la o diferenţă mai mare.

Erdogan, care a fost şi el primar al Istanbulului, îl atacă frecvent pe Imamoglu. Acesta a fost condamnat în decembrie anul trecut la doi ani şi şapte luni de închisoare şi interzicerea activităţilor politice, pentru insultarea membrilor Înaltei Comisii Electorale.

Primarul a atacat sentinţa prin recurs şi deocamdată îşi păstrează funcţia, însă condamnarea l-a împiedicat de facto să candideze la preşedinţia Turciei la alegerile din mai. Situaţia a fost criticată de opoziţia turcă şi de mai multe ţări occidentale, în special de Statele Unite şi Germania, scrie Agerpres.

În absenţa lui Imamoglu din cursa electorală, Erdogan a fost reales pentru un mandat de cinci ani, după ce a obţinut 52,2% din voturi în turul al doilea, împotriva candidatului opoziţiei Kemal Kilicdaroglu.

Ulterior, Imamoglu a făcut apel la "schimbări" în cadrul CHP, partidul de opoziţie condus din 2010 de Kilicdaroglu, care nu intenţionează deocamdată să renunţe la funcţie.

Următoarea confruntare electorală din Turcia va avea loc în martie 2024, la alegerile locale, iar potrivit AFP problemele judiciare ar putea dăuna ambiţiilor politice ale lui Imamoglu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat