Primele avioane F-16 din Olanda sosesc la centrul de instruire din România

Primele avioane F-16 din Olanda sosesc la centrul de instruire din România

Primele avioane de luptă F-16 pe care Olanda le va dona Ucrainei vor sosi în două săptămâni la centrul de instruire creat în România, a anunţat luni premierul olandez Mark Rutte.

Hubul de pregătire va fi folosit pentru formarea piloților de F-16

Aceste prime aeronave vor fi utilizate pentru antrenamentul piloților ucraineni, dar pe avioanele de luptă trimise de Olanda vor face instrucție și viitorii piloți de F-16 ai statelor NATO.

„Mă aştept ca rachetele Patriot să fie livrate în curând, pentru a ajuta Ucraina în iarna care vine. Acelaşi lucru este valabil şi pentru F-16“, a spus Rutte într-o discuţie prin videoconferinţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, declaraţie postată pe reţeaua socială X.

„Primele (avioane F-16, n.r.) vor fi trimise la centrul de instruire din România în două săptămâni, astfel încât să fie pregătite pentru antrenamentele următoare“, a adăugat premierul olandez.

„Ceea ce se întâmplă acum în Gaza şi atacul terorist asupra Israelului, şi tot ce decurge din aceasta nu trebuie, nu va putea şi nu ne va distrage de la ceea ce se întâmplă între voi şi Rusia, faptul că luptaţi împotriva agresiunii ruse“, a indicat premierul olandez.

Cel puțin 100 de ore de zbor

Un pilot experimentat (clasa l, eventual instructor în orice condiții meteo, ziua și noaptea) și cu antrenamentul la zi, în regim de urgență, probabil ar fi bun de luptă în 100 de ore, dar numai susținut adecvat și cu 200-300 de ore pe simulator. Pe de altă parte, un pilot începător (neclasificat) și fără antrenament, un minimum de 300-500 de ore, iar o parte din acestea pot fi făcute pe un avion subsonic de școală și antrenament cu o avionică adecvată, similară F-16, a explicat un expert în aviație.

Reamintim că după summitul istoric de la Vilnius, Lituania, șeful Armatei României a vorbit despre decizia Aliaților de a construi în țara noastră un hub regional pentru pregătirea piloților de F-16 Fighting Falcon. „Hubul pentru antrenarea piloților de F-16, și aș menționa în primul rând antrenarea piloților români pe avioane F-16, antrenarea piloților aliați din regiune pentru avioanele F-16 și, bineînțeles, antrenarea și a piloților din state partenere, este un proiect la care lucrăm de ceva vreme. Dacă vă amintiți, în decizia CSAT din 6 iulie a.c., a fost analizată și implicarea României în acest proiect, crearea unei facilități de instruire pentru operarea avioanelor F-16. Este un proiect la care lucrăm împreună cu aliații, dar și cu Lockheed Martin, compania care proiectează acest avion de luptă. Va fi un hub regional în România pentru antrenamentul piloților. Se vor antrena, cum spuneam, în primul rând, piloții români. A fost semnat la summit, am semnat împreună cu Olanda, Danemarca și alte state aliate acest proiect“, a declarat generalul Daniel Petrescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?