Primele decizii în cazul azilurilor groazei: 11 arestați la domiciliu și 4 în arest preventiv

Primele decizii în cazul azilurilor groazei: 11 arestați la domiciliu și 4 în arest preventiv

Patru persoane au fost arestate preventiv și alte 11 se află în arest la domiciliu în cazul „azilurilor groazei”, potrivit deciziei Tribunalului București.

Primele pedepse în cazul azilelor groazei / Foto: Arhivă

De asemenea, s-a decis ca șase persoane să fie cercetate sub control judiciar, iar alte trei să rămână în libertate.

În cazul torturii din azilurile din Ilfov au ieșit la iveală noi detalii, respectiv stenograme din care anchetatorii au concluzionat că bătrânii erau torturați și înfometați.

Potrivit referatului procurorilor, angajații îi exploatau pe vârstnicii de care ar fi trebuit să aibă grijă „supunându-i la executarea de activități în cadrul centrelor, prin exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea acestora de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei persoanelor ce nu au capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, aceste persoane fiind ținute în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat, în vederea obținerii de către liderul grupării și a apropiaților acestuia a unor sume de bani, pe nedrept”.

100 de bătrâni salvați

56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei aziluri din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat, marţi, reprezentanţii Poliţiei.

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT , în urma efectuării unor percheziţii la mai multe aziluri, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată, scrie Agerpres.

„Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (...) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: 'Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?", au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilurile despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni.

Poliţiştii au făcut apel la aparţinătorii bătrânilor să ia contact cu oamenii legii la numărul de telefon 0743.164.790, pentru a primi informaţii despre starea de sănătate şi spitalele unde au fost duse persoanele găsite în aziluri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?