Primele imagini cu B-21 Raider, în zbor. Este primul bombardier de generația a șasea al Forțelor Aeriene ale SUA VIDEO

Primele imagini cu B-21 Raider, în zbor. Este primul bombardier de generația a șasea al Forțelor Aeriene ale SUA VIDEO

Un videoclip pare să arate primul zbor mult-așteptat al celui mai nou bombardier al Forțelor Aeriene ale SUA și primul bombardier cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) dezvoltat în ultimele decenii, B-21 Raider, relatează Business Insider .

Fotoreporterul Matt Hartman a publicat vineri un videoclip pe X (Twitter) cu primul zbor al bombardierului B-21 Raider. Acesta a decolat de la Northrop Grumman Corp din cadrul Bazei 42 a US Air Force din Palmdale, California.

Reuters a surprins o imagine cu aeronava pe pistă, înainte de a efectua primul zbor.

B-21 Raider a fost prezentat în decembrie 2022. FOTO Northrop Grumman (Arhivă)

Zborul a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA, Ann Stefanek, care a afirmat că B-21 Raider „este în faza probelor de zbor". În plus, Stefanek a precizat că această etapă este „una critică”.

Aeronava, care a fost descrisă ca fiind „prima de generația a șasea din lume”, a fost prezentată publicului în luna decembrie a anului 2022 . La acea vreme, Northrop Grumman a anunțat că primul zbor ar urma să aibă loc în anul 2023 și că alte șase avioane erau în producție. Ulterior, Doug Young, director general al Northrop Grumman Aeronautics Systems, a afirmat că „B-21 este cea mai avansată aeronavă militară construită vreodată” și că este un produs al „excelenței tehnologice”.

B-21 Raider va intra în serviciul US Air Force în următorii ani , pentru ca din 2026 să fie operate, în primă fază, în paralel cu vechile bombardiere B-1 Lancer, B-2 Spirit și Boeing B-52 Stratofortress, pe care în final le va „pensiona”. Pentru fabricarea și exploatarea a 100 de astfel de aparate timp de 30 de ani, Pentagonul va achita peste 203 miliarde de dolari. Producătorul susține că noul bombardier va fi capabil „să penetreze apărarea antiaeriană a inamicului și să lovească ținte oriunde în lume”.

Bombardierul este succesorul lui B-2 Spirit și poate transporta atât încărcături convenționale, cât și nucleare. Și este proiectat în așa fel încât să poată fi adaptat pentru a transporta noi arme, „care nici măcar nu au fost inventate încă", a declarat în urmă cu un an secretarul apărării.

Amintim faptul că numele „Raider” este inspirat dintr-un raid efectuat de colonelul James Doolittle pentru a bombarda Tokyo în 1942, prima lovitură americană asupra teritoriului japonez în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca represalii la atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane la Pearl Harbor, în Hawaii

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?