Primele mostre de pe suprafaţa unui asteroid au ajuns în Japonia, după o odisee spaţială de 6 ani

Primele mostre de pe suprafaţa unui asteroid au ajuns în Japonia, după o odisee spaţială de 6 ani

Mostre prelevate de pe un asteroid aflat la o distanţă de circa 300 de milioane de kilometri de Pământ au ajuns marţi în Japonia, întâmpinate cu aplauze şi zâmbete, acesta fiind punctul culminant al odiseei de şase ani a unei sonde spaţiale în căutarea originilor vieţii, relatează Reuters.

Denumită după şoimul călător, sonda fără echipaj uman Hayabusa2 a decolat către asteroidul Ryugu în decembrie 2014, trecând cu bine peste asolizarea pe o suprafaţă neaşteptat de dură pentru a colecta într-o capsulă eşantioane de praf de pe asteroid.

Foto: (c) JAXA / EPA


Capsula a aterizat pe Pământ, duminică, în Australia, şi a fost transportată pe calea aerului în Japonia. Etapa finală a călătoriei sale a fost realizată cu un camion, către centrul de cercetare al Agenţiei de Explorare Aerospaţială a Japoniei (JAXA), situat lângă Tokyo, unde a fost întâmpinată de o mulţime de oameni de ştiinţă entuziasmaţi.

"Capsula s-a întors, am fost afară la poartă ca s-o văd", a declarat managerul de proiect Yuichi Tsuda într-o conferinţă de presă.

"La gândul că a parcurs tot drumul până la asteroid şi înapoi m-a copleşit", a adăugat specialistul.

Foto: (c) JAXA / EPA


Asteroizii s-au format, cred oamenii de ştiinţă, în zorii sistemului solar, iar experţii spun că este posibil ca eşantioanele să conţină materie organică care ar fi putut contribui la apariţia vieţii pe Terra.

Hayabusa2 a orbitat deasupra Ryugu timp de câteva luni înainte de asolizare, apoi a folosit material explozibil pentru a crea un mic crater şi a colecta astfel resturile rezultate, cercetătorii aşteptându-se la circa 100 de miligrame de materie de pe asteroid.

După ce Hayabusa2 a eliberat capsula, sonda şi-a schimbat traiectoria continuându-şi călătoria în spaţiu.

Restricţii de călătorie şi aterizare impuse în contextul pandemiei de coronavirus au reprezentant un obstacol în plus pentru cercetători, care la un moment dat au luat în considerare amânarea întoarcerii capsulei.

Foto: (c) JAXA / EPA


Următorul pas este deschiderea capsulei, care conţine totodată şi materie gazoasă. Până săptămâna viitoare se va afla dacă a fost colectat suficient material, a explicat cercetătorul Tomohiro Usui, precizând că operaţiunea va fi extrem de delicată. "Trebuie să fim atenţi să nu deteriorăm capsula", a spus el.

Misiunea sondei japoneze Hayabusa2 pune în evidenţă rolul tot mai important al Asiei în explorarea spaţială, după ce săptămâna trecută un vehicul robotic chinez a colectat mostre selenare, pentru prima dată din anii 1970. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”