PRIMER roagă populaţia să nu îşi facă stocuri de Paracetamol sau alte medicamente

PRIMER roagă populaţia să nu îşi facă stocuri de Paracetamol sau alte medicamente

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a rugat joi populaţia să dea dovadă de solidaritate şi responsabilitate şi să nu îşi facă stocuri de Paracetamol sau de alte medicamente şi a susţinut că poate fabrica sau importa suficiente cantităţi care "să ajungă la toată lumea".

"Rugăm populaţia să dea dovadă de responsabilitate şi solidaritate şi să nu îşi facă stocuri de Paracetamol sau de alte medicamente. Putem fabrica sau importa suficiente cantităţi care să ajungă la toată lumea, dar nu putem face faţă solicitărilor dacă din panică se cumpără zeci de cutii. PRIMER - care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie din ţară - are o capacitate însumată instalată de producţie anuală de peste 10 miliarde de unităţi terapeutice, în practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile şi nesterile, perfuzabile, topice şi multe altele. Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din România au produs şi pus în circulaţie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente", a declarat reprezentantul PRIMER, Dragoş Damian, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, anul trecut companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) şi 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), "principalele" două medicamente utilizate şi în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19, volume care "pot fi dublate" la solicitarea autorităţilor, iar capacităţile de producţie pot creşte cu circa 10% dacă se suspendă temporar faza de serializare.

Companiile membre PRIMER pot fabrica până la 1,5 milioane de cutii de Paracetamol pe lună, dacă îşi extind capacităţile de producţie. În acest moment, PRIMER a refuzat marea majoritate a contractelor la export pentru a se concentra pe livrarea de medicamente către români, se arată în comunicat.

"În acest context, rugăm populaţia să renunţe la obiceiul de a stoca medicamente, oricare ar fi acestea, pentru că o cutie în plus, care poate nu va fi utilizată niciodată, privează un alt pacient de un medicament vital fără de care ar putea muri", a completat Damian.

Totodată, PRIMER sprijină demersurile Colegiului Farmaciştilor de a recomanda procurarea unui număr redus de cutii de medicamente, terapia pentru maximum o lună pentru pacienţii cronici sau o cantitate de maximum una-două cutii pentru bolile acute, gen răceală şi gripă.

"În felul acesta, medicamentele vor ajunge pentru mai mulţi pacienţi care au nevoie de ele, fără a exista un risc de discontinuitate a tratamentului" a continuat reprezentantul PRIMER.

PRIMER reaminteşte că s-a pus de aproape o lună la dispoziţia autorităţilor pentru a fabrica medicamente, în orice cantităţi, care să sprijine populaţia în bătălia contra Coronavirusului sau a altor boli, "din păcate, nu a primit nici o solicitare concretă". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...