Primul manual de educație sexuală pentru educatori, asistenți sociali și psihologi

Primul manual de educație sexuală pentru educatori, asistenți sociali și psihologi

Un manual dedicat educatorilor, asistenților sociali și psihologilor din sistemul de protecție a copilului din România a fost lansat de Asociația SEXUL vs BARZA.

Coperta Manual educatie sexuala - Foto Asociatia Sexul vs Barza

Adaptat nevoilor beneficiarilor și angajaților din sistemul de protecție al copilului din țara noastră, kitul este compus din două curricule:

  1. Educație sexuală. Manual în sprijinul educatorilor, al lucrătorilor sociali și al psihologilor din sistemul de protecție a copilului din România”, care include cele mai importante noțiuni de educație sexuală pentru adolescentele din sistem;
  2. De ce Educație sexuală. Ghid îndrumător la Manual în sprijinul educatorilor, al lucrătorilor sociali și al psihologilor din sistemul de protecție a copilului din România”, care include cele mai importante noțiuni pentru pregătirea educatorilor, psihologilor și asistenților sociali din centre.

Acest manual de educație sexuală a fost realizat în cadrul proiectului-pilot „Prevenție și reziliență împotriva traficului sexual prin educație sexuală comprehensivă”, finanțat de Ambasada Germaniei la București.

Dezvoltarea unor resurse care să îi ajute pe educatorii și asistenții sociali să facă educație sexuală cu adolescenții pe care îi au în grijă și care se află în situații vulnerabile este scopul acestui proiect.

Testarea manualului de educație sexuală

Pentru a vedea dacă manualul răspunde întrebărilor adolescenților vulnerabili , acesta a fost testat în Centrul de primire în Regim Urgență și în apartamente rezidențiale de tip familial din Buzău.

Astfel, în ultimele 5 luni, echipa de proiect a participat la 2 sesiuni de brainstorming și 1 sesiune de formare cu angajații DGASPC Buzău, dar și la 3 ateliere de educație sexuală cu adolescente. Cele două curricule rezultate răspund la specificul și nevoile personalului și beneficiarelor, abordând teme de interes general precum anatomie, contracepție și protecție sau infecții cu transmitere sexuală, dar și subiecte particulare situației de risc în care se regăsesc fetele din sistem precum traficul de persoane sau exploatarea sexuală.

Suntem extraordinar de mândre să lărgim oferta educațională a Asociației SEXUL vs BARZA, de la materialele noastre video online pentru publicul larg vizionate de peste 105 milioane de ori, la primul manual de educație sexuală dedicat profesioniștilor care lucrează cu cei mai vulnerabili copii din România. Ne dorim astfel să contribuim la protecția lor în fața exploatării și a traficului de persoane, dar și în fața sarcinilor nedorite sau relațiilor nesănătoase” a transmis Adriana Radu, președinta Asociației SEXUL vs BARZA.

Mai mult decât atât, Asociația SEXUL vs BARZA a organizat 4 întâlniri de advocacy cu reprezentanții și angajații a patru Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care și-au manifestat interesul pentru a continua proiectul început în Buzău și în localitățile lor, reiterând nevoia de formări în educație sexuală pentru personalul din sistem.

Necesitatea unor astfel de proiecte

România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de mame sub 14 ani, în 2021. Potrivit Eurostat, în țara noastră, 414 fete mai mici de 14 ani au născut în 2021, aproape cât în toate statele europene la un loc. Totodată, țara noastră înregistrează 45% din nașterile cu mame sub 14 ani.

Pe de altă parte, România se numără printre cele șapte state din Uniunea Europeană în care nu se face educație sexuală în mod obligatoriu în școli, potrivit Monitorului Social. Chiar dacă studiile arată că țările în care elevii fac educație sexuală în școli au un procent mult mai mic de mame minore și o rată mai ridicată a sporului natural.

Educația sexuală poate contribui la reducerea numărului de fete care renunță la studii și la șansa unui loc echitabil pe piața muncii, din cauza unei sarcini timpurii.

Numai anul trecut, 687 de fete cu vârste mai mici de 5 ani au devenit mame, potrivit Institutului Național de Statistică. De altfel, anual, între 15.000 și 17.000 de adolescente din România, care au vârste între 15 și 19 ani, nasc. Lipsa educației este principalul motiv pentru care minorele românce ajung să aibă un copil înainte de a fi pregătite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?