Primul satelit de spionaj al Coreei de Nord este „viu”, spune un expert olandez

Primul satelit de spionaj al Coreei de Nord este „viu”, spune un expert olandez

„Primul satelit de spionaj al Coreei de Nord este „viu”, a declarat marți un expert spațial din Olanda, după ce a detectat schimbări pe orbita sa care sugerează că Phenianul reușește să controleze nava spațială - deși capacitățile sale rămân necunoscute.

FOTO: X

După două eșecuri înflăcărate, Coreea de Nord a reușit să plaseze cu succes pe orbită satelitul Malligyong-1 în noiembrie. Mass-media de stat a Phenianului a afirmat că a fotografiat situri militare și politice sensibile din Coreea de Sud, Statele Unite și din alte părți, dar nu a publicat nicio imagine. Operatori radio independenți nu au detectat semnale de la satelit, scrie reuters.com.

„Dar acum putem spune cu siguranță că satelitul este în viață”, a scris Marco Langbroek, expert în sateliți la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda, într-o postare pe blog.

În perioada 19-24 februarie, satelitul a efectuat manevre pentru a-și ridica perigeul, sau punctul cel mai de jos al orbitei sale, de la 488 km la 497 km, a precizat Langbroek, citând date de la Combined Space Operations Center, condus de SUA.

„Manevra dovedește că Malligyong-1 nu este mort și că Coreea de Nord deține controlul asupra satelitului - lucru care a fost contestat”, a spus el.

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că și el a evaluat că satelitul se află pe orbită, dar a precizat că nu va face alte comentarii cu privire la analizele individuale. Luni, ministrul Apărării, Shin Won-sik, a declarat că satelitul nu dădea semne că ar fi îndeplinit alte sarcini sau că s-ar fi angajat în activități de recunoaștere.

„Deși, într-adevăr, în prezent nu putem fi siguri că satelitul realizează cu succes imagini, cel puțin efectuează manevre orbitale, deci în acest sens este funcțional”, a scris Langbroek despre comentariile lui Shin.

Manevra de ridicare de pe orbită a fost o surpriză, deoarece prezența unui sistem de propulsie la bord a fost neașteptată, iar sateliții nord-coreeni anteriori nu au efectuat niciodată manevre, a spus el.

„A avea capacitatea de a ridica orbita satelitului este un lucru important”, a declarat Langbroek.

Asta înseamnă că, atâta timp cât există combustibil în satelit, Coreea de Nord ar putea prelungi durata de viață a satelitului prin ridicarea altitudinii acestuia atunci când acesta se apropie prea mult de atmosferă din cauza degradării orbitei, a concluzionat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat