Primul tren de marfă din China a ajuns în Marea Britanie pe "Drumul Mătăsii"

Primul tren de marfă din China a ajuns în Marea Britanie pe "Drumul Mătăsii"

După o călătorie de 18 zile în care a parcurs 12.000 de kilometri, primul tren de marfă care a legat direct China de Marea Britanie a ajuns miercuri la Londra, informează AFP.

Această călătorie este ultima expresie a dorinței Chinei de a întări legăturile comerciale cu Europa Occidentală, prin renașterea vechii rute comerciale "Drumul Mătăsii" care permitea transportul de mărfuri prețioase pe vechiul continent.

Trenul care a ajuns miercuri în stația Barking din estul Londrei la ora 13:00 GMT și-a început călătoria în orașul Jiwu din estul Chinei la 1 ianuarie și a trecut prin Kazakhstan, Rusia, Belarus, Polonia, Germania, Belgia și Franța după care a intrat în Marea Britanie prin tunelul de sub Canalul Mânecii.

Trenul, care poartă logo-ul companiei germane Deutsche Bahn, transportă 24 de containere umplute cu haine și alte bunuri, mult mai puțin decât o navă care poate transporta între 10.000 și 20.000 de containere. În plus, trenul care a ajuns miercuri la Londra este diferit de cel care a plecat din China la începutul anului deoarece locomotiva și vagoanele au trebuit să fie schimbate din cauza ecartamentului diferit utilizat de căile ferate din țările fostei URSS.

Londra este al 15-lea oraș deservit de acest nou serviciu de transport feroviar propus de compania de stat China Railway Corporation, care este promovat ca fiind mai ieftin decât transportul aerian și mai rapid decât transportul maritim. China, cea mai mare companie putere comercială a lumii, a anunțat în 2013 o nouă inițiativă denumită "Drumul Mătăsii" destinată întăririi schimburilor comerciale între Asia, Rusia și Europa.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

2 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

3 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

4 Pro TV vrea un format similar cu America Express. Cine ar putea prezenta noul reality show

5 „Am văzut cu ochii mei, s-a dus să ia bani de acolo. Nu era un milion, erau 60 de milioane de euro”