Principalul consilier diplomatic al lui Macron acuză China că furnizează Rusiei echipamente, deși nu ar trebui să o facă

Principalul consilier diplomatic al lui Macron acuză China că furnizează Rusiei echipamente, deși nu ar trebui să o facă

China a livrat articole Rusiei pe care aceasta le-ar putea utiliza drept echipamente militare, dar astfel de livrări nu au fost pe scară largă, a declarat Emmanuel Bonne, principalul consilier diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

China ar furniza echipamente Rusiei

Întrebat la Forumul de securitate Aspen dacă Occidentul a văzut probe că China ar fi înarmat Rusia în vreun fel în războiul dus de aceasta în Ucraina, Emmanuel Bonne, şeful echipei diplomatice a lui Macron de la Palatul Elysee, a declarat: "Da, există indicii că fac lucruri pe care am prefera să nu le facă".

Presat să răspundă dacă China furnizează arme, Bonne a afirmat: "Ei bine, un fel de echipament militar ... din câte ştim, nu livrează Rusiei capacităţi militare pe scară largă, dar (avem nevoie să nu existe) nicio livrare".

Oficiali francezi au declarat pentru CNN că Bonne s-a referit atât la tehnologii cu dublă utilizare, cât şi la asistenţa neletală, cum ar fi căşti şi veste antiglonţ.

Casa Albă şi biroul lui Macron nu au răspuns imediat la solicitări de comentarii din partea Reuters.

China a negat în mod repetat trimiterea de echipamente militare către Rusia de la invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022. Ambasada Chinei la Paris nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Bonne vorbeşte rareori în mod oficial cu presa, dar transmite cu regularitate acesteia informaţii pe surse. El a făcut parte din delegaţia diplomatică a lui Macron în timpul vizitei preşedintelui francez în China în aprilie şi a fost punctul de contact al lui Macron cu înalţi oficiali chinezi.

"Ceea ce ne trebuie cel mai mult este abţinerea chineză", a spus Bonne. "Avem nevoie ca ei să înţeleagă că Ucraina este un conflict de magnitudine globală şi că nu ne putem permite ca Ucraina să piardă din motive de principiu, dar şi din motive extrem de operaţionale", a subliniat el.

Consilierul diplomatic al preşedintelui Macron a fost întrebat ce nu ar trebui să facă China. "Livrarea de arme, cu siguranţă, şi sprijin economic", a răspuns el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat