Prinţul moştenitor saudit i-a propus preşedintelui Putin să medieze conflictul cu Ucraina

Prinţul moştenitor saudit i-a propus preşedintelui Putin să medieze conflictul cu Ucraina

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, s-a oferit, într-un apel telefonic cu preşedintele rus Vladimir Putin, să medieze pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, a informat joi agenţia oficială de presă saudită SPA, transmite AFP.

La o săptămână după începerea invaziei ruseşti în Ucraina, conducătorul de facto al monarhiei din Golf a făcut apel la găsirea unei "soluţii politice" a conflictului.

Regatul saudit este "gata să facă efortul de a facilita o mediere între cele două părţi", a afirmat Mohammed bin Salman , potrivit SPA.



Ţările arabe din Golf, inclusiv Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, s-au abţinut în mare parte să critice Rusia. Miercuri, însă, ele au votat în favoarea unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU care cere Rusiei să se retragă "imediat" din Ucraina.

În cadrul convorbirii telefonice cu Vladimir Putin, Mohammed bin Salman a repetat, de asemenea, că Riadul doreşte să "menţină echilibrul şi stabilitatea pieţei de petrol", în timp ce Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi aliaţii săi (OPEC+), din care fac parte atât Arabia Saudită cât şi Rusia, nu doresc să îşi crească rapid producţia.

AFP aminteşte faptul că ofensiva rusă a determinat o creştere a preţurilor materiilor prime.

Joi dimineaţa, preţul barilului american de petrol WTI a depăşit 115 dolari, o creştere nemaivăzută din 2008, când preţul barilul de petrol Brent s-a apropiat de 120 de dolari. La sfârşitul zilei de joi, însă, preţurile petrolului şi gazelor au cunoscut o perioadă de acalmie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…