Prinţul William face referire la o posibilă viitoare reducere a rolului monarhiei britanice în Commonwealth

Prinţul William face referire la o posibilă viitoare reducere a rolului monarhiei britanice în Commonwealth

Prinţul William al Marii Britanii a făcut referire sâmbătă la o posibilă viitoare reducere a rolului monarhiei britanice în cadrul Commonwealth, după un turneu de o săptămână în fostele colonii britanice din Caraibe unde s-a confruntat cu întrebări publice privind moştenirea lăsată de Imperiul Britanic, relatează AFP.

"Ştiu că acest turneu a scos la lumină şi mai multe întrebări despre trecut şi viitor", a spus prinţul în vârstă de 39 de ani, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, într-un comunicat publicat sâmbătă seara.

"În Belize, Jamaica şi Bahamas", ţări independente, dar în care regina Elisabeta a II-a este şef de stat, "depinde de popor să decidă asupra acestui viitor", a declarat nepotul suveranei britanice.

În timpul acestui turneu, organizat pentru a sărbători Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, cuplul princiar s-a confruntat cu mai multe proteste.

Manifestanţi au protestat în Jamaica cerând ca monarhia britanică, fostă putere colonială, să plătească compensaţii şi să-şi prezinte scuze pentru rolul său în comerţul cu sclavi, care a adus sute de mii de africani pe insulă pentru a munci în condiţii inumane, în timp ce premierul jamaican, Andrew Holness, a estimat "inevitabilă" tranziţia ţării sale către un regim republican, după modelul statului Barbados, care a devenit republică în 2021.

"Ne-a plăcut foarte mult să petrecem timp cu populaţiile acestor trei ţări şi să înţelegem mai bine problemele cele mai importante pentru ele", a spus prinţul William, la sfârşitul acestei călătorii împreună cu soţia sa, Kate.

"Kate şi cu mine ne-am angajat să fim în slujba oamenilor. Pentru noi, nu este vorba să le spunem oamenilor ce trebuie să facă", ci despre "a-i sluji şi a-i sprijini în modul în care ei consideră de cuviinţă", a mai spus el.

Prinţul William a menţionat, de asemenea, posibilitatea unei schimbări în conducerea Commonwealth, asigurată de regină, o asociaţie de 54 de ţări, dintre care majoritatea au făcut parte din imperiul colonial britanic.

"Ceea ce contează pentru mine, nu este pe cine va alege Commonwealth să-i conducă familia în viitor", a spus William, "ceea ce contează pentru noi este potenţialul familiei Commonwealth de a crea un viitor mai bun pentru popoarele care o alcătuiesc şi angajamentul nostru de a o servi şi sprijini cât de bine putem", a mai spus prinţul britanic.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski