Priviți, bombardierele strategice americane B-52H survolează din nou Europa

Priviți, bombardierele strategice americane B-52H survolează din nou Europa

Canalul rusesc de Telegram “Linia operativă” a semnalat faptul că, în perioada 07-08.06.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress aparținând Aripii 5 Bombardament din cadrul Bazei Aeriene Minot au efectuat un zbor transatlantic spre Scoția.

Deocamdată, nu se știe dacă bombardierele americane au fost aduse în Europa numai pentru participarea la manevrele NATO cu numele de cod Baltops-2022 sau dacă este vorba despre o nouă misiune de tip Bomber Task Force în teatrul european, scrie defenseromania.ro .

Trebuie precizat faptul că manevrele anuale Baltops (Baltic Operations) sunt în curs de desfășurare, în perioada 05-16 iunie, în raioane maritime din centrul și sudul Mării Baltice, inclusiv în apropierea coastelor Suediei, Letoniei, Poloniei și Germaniei. La acestea participă 14 state membre NATO, precum și Suedia și Finlanda, care au depus recent cereri de aderare la Alianță. În total, la manevre sunt implicate 45 de nave de luptă, aproximativ 7.000 de militari și 75 de avioane și elicoptere.

Ultima oară bombardierele americane B-52 au zburat deasupra Europei în februarie-aprilie 2022

În anul 2021, când a fost executată ediția cu numărul 50 a manevrelor Baltops, Rusia a criticat aspru participarea bombardierelor strategice B-52H la activitățile desfășurate în regiunea Mării Baltice, pe care a considerat-o provocatoare. Oficialii de la Moscova au solicitat atunci ca SUA “să oprească utilizarea periculoasă a bombardierelor strategice în proximitatea frontierelor Federației Ruse”.

Ultima misiune de tip Bomber Task Force cu participarea bombardierelor strategice americane de tip B-52H s-a desfășurat la începutul acestui an, în perioada februarie-aprilie. Patru bombardiere de acest tip au fost staționate atunci în cadrul Bazei Aeriene Fairford din Marea Britanie. Pe lângă zborurile de antrenament desfășurate deasupra statelor europene, inclusiv în spațiul aerian al României, bombardierele americane au participat la exercițiul NATO cu numele de cod Cold- Response-2022, care a fost executat, în perioada 14-31 martie, în zona Norvegiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…