Priviți cum au fost primiți primii români aduşi la cules de salată verde în Marea Britanie

Priviți cum au fost primiți primii români aduşi la cules de salată verde în Marea Britanie

Primul avion cu români culegători de fructe şi de legume a ajuns în Marea Britanie joi după-amiază. Regatul Unit are nevoie disperată de muncitori la ferme, transportul din România fiind catalogat ca „extrem de important“ pentru salvarea agriculturii.

 Un avion transportând 150 români aduşi la cules de fructe şi de legume a aterizat joi, 16 aprilie, pe Aeroportul Stasted din Londra, în Marea Britanie. Este prima cursă aeriană de acest gen de la impunerea restricţiilor de pandemie, iar firma care a comandat zborul, gigantul G's Fresh din East Anglia, a plătit 40.000 lire pentru efectuarea sa - scrie Daily Mail.
 

Workers from Romania arrive at Stansted airport in Essex this afternoon to be greeted by masked armed police and masked officials before boarding coaches to a large farm in East Anglia

 
Fruit pickers from Romania walk through a deserted Stansted airport this afternoon
 
Young Romanian workers step out of Stansted and get ready to be taken to a farm in East Anglia
A fruit picker wearing gloves and a face mask sits on the coach this afternoon ready for it to go to a farm in East Anglia
The plane carrying farm workers lands at Stansted this afternoon. The fruit and veg pickers will then be heading to a farm in East Anglia
The plane carrying farm workers lands at Stansted this afternoon. The fruit and veg pickers will then be heading to a farm in East Anglia

 

Fruit pickers wait in the airport, wearing masks and at a safe social distance, before boarding coaches this afternoon
Workers move their luggage towards the buses before taking the trip to East Anglia
 
 
Romanian workers are guided to where they can put their luggage before getting on the bus
The buses left Stansted this afternoon and went to a farm in East Anglia to pick fruit and vegetables
 
Este nevoie de 80.000 muncitori la ferme, altfel culturile vor putrezi pe câmp. Românii vor lucra la o fermă-gigant cu 7.000 hectare, sezonul culesului începând luni, 20 aprilie. Presa şi autorităţile britanice i-au întâmpinat pe culegătorii români ca pe nişte eroi, cu exprimări elogioase - „sunt gata să ne salveze agricultura şi să hrănească naţiunea“.
 
La apelul oficial de ajutorare al fermierilor, în lipsa est-europenilor care vin în fiecare sezon la muncă, britanicii s-au înscris în număr de 30.000 ca voluntari la cules de fructe şi legume - dar până la numărul necesar de 80.000 mai e cale lungă.
 
„Românii ne vor da răgazul necesar să-i instruim şi pe voluntari ce au de făcut“, au declarat englezii. Echipaţi cu măşti de protecţie şi mănuşi, românii au fost întâmpinaţi de autorităţi şi de reprezentanţi ai companiei producătoare, care, după controlul vamal de rigoare, i-au îmbarcat în autocare spre destinaţie.
 
„Muncitorilor li s-a luat temperatura la urcarea în avion. Nu au fost controlaţi medical la sosire, dar vor fi controlaţi şi la fermă. În avion nu au stat unul lângă celălalt. În căminele noastre, care vor avea coduri de culoare, vor sta separat, în grupuri. Avem stocuri de alimente, astfel încât să nu fie nevoiţi să iasă din fermă şi să vină în contact cu alte persoane din afara comunităţii noastre. Nu ne permitem să se îmbolnăvească, vor avea tot ce le trebuie aici“, a precizat PR-ul companiei.
 
Transportul a adus muncitori din Iaşi. Ei vor culege salată verde. Un colegător este plătit cu 8,72 lire (10,03 euro) pe oră, iar cei mai harnici pot câştiga 15 lire (17, 25 euro) pe oră. Ei vor plăti cazarea şi hrana cu 50 lire pe săptămână. Compania Air Charter Service care a efectuat acest prim transport în Anglia este cea care i-a dus şi pe muncitorii români în Germania, la cules de sparanghel.
 
„Am făcut deja 10 curse din România şi 1 din Bulgaria în Germania. Şi vom mai face câteva“, a precizat purtătorul de cuvânt Air Charter Service.


 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

3 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

4 FOTO I-o fi amendat cineva? Liderii PSD Ciolacu și Tudose chefuind într-un local care trebuia să fie închis

5 VIDEO Scene violente la Cluj: Femeie târâtă prin noroi de poliţişti şi băgată cu forţa într-o ambulanţă. Expli…