Priviți, Rusia a trimis în Ucraina tancuri de pe vremea lui Hrușciov, „modernizate” cu sisteme de protecție din timpul lui Brejnev

Priviți, Rusia a trimis în Ucraina tancuri de pe vremea lui Hrușciov, „modernizate” cu sisteme de protecție din timpul lui Brejnev

Începând din luna mai a acestui an ca urmare a tehnicii militare pierdute, Federația Rusă a „scos de la naftalină” bătrânele tancuri sovietice de tip T-62M pe care le-a transferat pe frontul din Ucraina.

Atunci, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene preciza că pierderile grele înregistrate de ruşi, mai ales la capitolul tehnică militară, determină armata rusă să scoată din depozite vechile tancuri T-62.

Aceste tancuri au în medie o vechime de aproximativ 50 de ani, iar vârsta militarilor care ştiu să le opereze la o capacitate cât mai eficientă trebuie să fie de cel puţin 60 de ani.

Tancurile T-62 nu dispun de telemetru cu laser și nici de un sistem de control al focului funcțional. De aceea, cei care le folosesc acum sunt mecanici-șoferi recalificaţi în grabă de pe tancurile T-72 și T-64, notează defenseromania.ro.

Se estimează că Rusia deține în prezent aproximativ 300 de unități de T-62M pe care le-a modernizat.

Totuși, chiar și pe tancuri mai moderne, precum T-72 și T-80, sistemele de protecție improvizate de tip cușcă metalică oferă un nivel scăzut de protecție sau chiar inexistent împotriva rachetelor lansate de sisteme moderne antitanc, precum cele pe care forțele ucrainene le-au folosit pe câmpul de luptă.

Tancuri T-62 de pe vremea lui Hrușciov cu sisteme de protecție Kontakt-1 de pe vremea lui Brejnev

Însă de departe cel mai interesant lucru, scriu ucrainenii de la Defense Express care au analizat imaginile, sunt sisteme active de protecţie montate pe T-62M.

2. Tanc sovie... (t-62-rusia-protectie-ucraian_59676900.png)

Tanc sovietic T-62 folosit de ruși în Ucraina, cu sisteme de protecție improvizate și sisteme din anii 1980. Foto: Defense Express via Диванно-штурмовая бригада Telegram

E vorba de sisteme active de protecție montate asimetric de tip Kontakt-1, a căror dezvoltare a debutat la începutul anilor 1980, când Leonid Brejnev se apropia de finalul „carierei” în fruntea URSS.

Ulterior, din 1984, rușii au montat pe majoritatea tancurilor sistemele Kontakt-1, la vremea respectivă moderne.

T-62, tancuri a căror dezvoltarea a început sub comanda lui Nikita Hrușciov, nu au beneficiat în totalitate de aceste sisteme, considerându-se atunci oricum prea vechi și vulnerabile în fața tehnicii NATO.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria