Priviți, soldații ucraineni folosesc o armă care, logic, n-are ce căuta în Ucraina...

Priviți, soldații ucraineni folosesc o armă care, logic, n-are ce căuta în Ucraina...

O nouă fotografie apărută pe rețelele de socializare arată că o armă de fabricație chinezească cu origini necunoscute a ajuns în dotarea armatei ucrainene.

Mitraliera de fabricatie chinezeasca pe o camioneta a soldatilor ucraineniFoto: Twitter - Ukraine Weapons Tracker

După cum notează administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, este vorba de o mitralieră W85 ce folosește muniție de 12.7x108 mm. În mod interesant, deși este de fabricație chineză, mitraliera W85 poate folosi muniții de fabricație sovietică, acesta putând fi și motivul pentru care o vedem în dotarea forțelor armate ucrainene.

Însă în ceea ce privește modul în care aceasta a ajuns pe mâna forțelor Kievului acesta reprezintă un mister, China fiind una dintre puținele țări din lume care nu au condamnat războiul de agresiune declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie.

În plus, deși Beijingul oficial își exprimă o poziție de neutralitate vizavi de război, presa de stat chineză relatează cu privire la conflict în termenii folosiți de propaganda Kremlinului.

O posibilitate ar fi ca mitraliere W85, care sunt extrem de rare în rândul forțelor armate din Europa, să fi ajuns în Ucraina după ce au fost cumpărate de la terțe părți.

O armă chinezească în dotarea Ucrainei, via Iran?

Una dintre cele mai plauzibile variante ar fi ca ele să fi făcut parte dintr-un pachet de armament livrat de Iran rebelilor Houthi din Yemen pe care îi susțin ca parte a războiului proxy dus împotriva Arabiei Saudite. Dacă livrarea de mitraliere ar fi fost interceptată de trupele americane sau alte părți interesate din zonă, ele ar fi putut fi donate sau vândute Ucrainei, în funcție de cine le-a interceptat.

Se crede că aceasta ar fi modalitatea prin care ar fi ajuns și mortiere iraniene de 120 de milimetri în dotarea armatei ucrainene, imagini cu acestea în timp ce sunt folosite de soldații ucraineni apărând pe rețelele de socializare încă de la jumătatea lunii iulie.

Unii internauți au speculat de asemenea că mitralierele W85 ar fi fost trimise Ucrainei de către Albania, date fiind relațiile apropiate între Tirana și Beijing în perioada comunistă și colaborarea militară între ele.

Aceștia au amintit de asemenea de bombele cu marcaje chinezești văzute în dotarea forțelor armate ale Kievului în luna septembrie, muniții care au fost primite de armata ucraineană din partea guvernului albanez.

Însă din informațiile disponibile public Albania nu are în dotarea forțelor sale armate mitraliere W85 sau alte modele chinezești similare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu