Priviți, Tornado S, cel mai nou lansator de rachete multiple al armatei ruse, are cipuri şi semiconductori cumpărați de pe internet!

Priviți, Tornado S, cel mai nou lansator de rachete multiple al armatei ruse, are cipuri şi semiconductori cumpărați de pe internet!

Ca urmare a sancțiunilor pe care statele din Occident le-au impus Rusie, din 2014 şi până în prezent, accesul complexul militar-industrial rus la tehnologii moderne occidentale a fost blocat treptat, ceea ce a afectat destul de serios producţia de armament. Dacă în luna aprilie Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării raporta că rachetele ruseşti de croazieră X-555 și X-101 erau proiectate cu tehnologii din anii '60 și '70, recent au apărut informaţii că rachetele ruseşti 9M544 trase de sistemul Tornado S au componente care au fost construite cu cipuri şi semiconductori achiziţionaţi de pe AliExpress, scrie defenseromania.ro .

Organizația Conflict Armament Research (CAR), care analizează armele folosite în conflictele militare, efectuează cercetări şi în Ucraina, începând cu anul 2014, cu privire la identificarea componentelor și originea armelor pe care Rusia le utilizează în acest conflict.

După cum relatează publicaţia ucraineană DefenseExpress, investigatorii CAR au analizat recent câteva componente ale unor rachete 9M544, folosite de sistemul Tornado, cel mai nou lansator de rachete multiple al armatei ruse.

Este interesant că o analiză detaliată a unor componente care alcătuiesc sistemul de ghidare al rachetelor 9M544 - folosite de armata rusă în conflictul din Ucraina - a fost deja făcut de investigatorii CAR.

Astfel, potrivit primelor informaţii, o bună parte din componentele electronice folosite pentru rachetele 9M544 nu sunt realizate în Rusia, aşa cum probabil mulţi s-ar fi aşteptat, ci conţin microcipuri şi semiconductori care pot fi achiziţionaţi cu ușurință de pe AliExpress - celebrul site de vânzări cu sediul în China și deținut de Alibaba Group.

Adică, întreaga componentă electronică a acestor rachete este dezvoltată pe baza unor semiconductori care au fost gândiţi să fie utlizaţi în scop civil şi nu militar.

Conform informaţiilor publicate de DefenseExpress, semiconductori de tip TSOP66, LQFP64, condensatori SMD şi conectori DB15 și SMA - toate acestea se găsesc pe unele componente electronice ale rachetelor ruseşti şi pot fi achiziționate direct de AliExpress.

Utilizarea unor astfel de componente electronice în scopuri militare nu reprezintă un avantaj, ci mai mult un dezavantaj, deoarece această clasă de semiconductori au fiabilitate scăzută. Acest lucru afectează deja acuratețea sistemului de ghidare şi corectare a traiectoriei de zbor a rachetelor.

Multe dintre rachetele trase de ruşi nu au o precizie destul de ridicată, ceea ce, în ultimele luni ale conflictului din Ucraina, a trezit multe semne de întrebare cu privire la calitatea acestora.

Sancţiunile economice, impuse de statele occidentale, au lovit puternic complexul militar-industrial rus

Recent, analiştii militari ai publicaţiei BulgarianMilitary au amintit de o declaraţie a secretarului Departamentului de Comerţ al SUA, Gina Raimondo, care în urmă cu două luni preciza că are informaţii de la oficialii ucraineni ca în mai multe echipamente militare ruseşti, distruse de militarii ucraineni, au fost găsiţi semiconductori destinaţi electrocasnicelor.

,,Avem rapoarte de la ucraineni că, atunci când găsesc echipamente militare rusești, acestea sunt pline de semiconductori pe care i-au scos din mașini de spălat vase și frigidere", a declarat Raimondo în cadrul unei audieri în Senat.

Robin Patterson, un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerţ al SUA, a declarat că autoritățile ucrainene i-au spus secretarului Gina Raimondo că atunci când au inspectat tancurile rusești capturate au găsit componente destinate frigiderelor.

În lună martie, pe baza informaţiilor publicaţie de Statului Major al Forțelor Armate Ucrainei, DefenseRomania a relatat că singurul producător de tancuri din Rusia - compania Uralvagonzavod - și-a oprit activitatea din cauza lipsei de componente.

În ciuda încercărilor de a nu mai depinde de importurile de componente din alte state, dependența reală a complexului militar-industrial rus de componentele occidentale este foarte mare.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina