Prizonierul de război ucrainean împușcat după ce a strigat „Glorie Ucrainei” a fost identificat

Prizonierul de război ucrainean împușcat după ce a strigat „Glorie Ucrainei” a fost identificat

Prizonierul de război ucrainean pe care rușii l-ar fi împușcat într-o pădure după ce a strigat „Glorie Ucrainei!” a fost identificat de camarazii săi.

Prizonierul de război ucrainean a fost împușcat pe loc FOTO Facebook

Acesta era dat dispărut pe frontul din Bahmut de la începutul lunii februarie.

Soldatul se numește Timofei Șadura și a fost recunoscut de camarazii săi din Brigada 30 Mecanizată care care a făcut anunțul pe Facebook.

„Ieri a apărut pe rețelele sociale și în mass media o înregistrare video cu împușcarea unui soldat al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a fost executat de ocupanții ruși după ce a strigat «Glorie Ucrainei!».

Trupul militarului ucrainean se află în prezent pe teritoriul ocupat temporar. Confirmarea identității va fi stabilită după ce corpul acestuia va fi returnat și vor fi efectuate examinările relevante”, este mesajul Brigăzii 30 Mecanizată.

În înregistrarea video distribuită luni pe rețele sociale prizonierul ucrainean apare la marginea unei păduri fumând o țigară înainte să fie împușcat de cineva care spune „Mori”.

Sora bărbatului a declarat pentru BBC înainte ca identitatea soldatului să fie dezvăluită: „Fratele meu ar fi cu siguranță capabil să le țină piept rușilor în această manieră. Nu a ascuns adevărul în viața lui și cu siguranță nu ar face-o în fața inamicului."

Soldații responsabili nu au fost încă identificați pentru ceea ce Kievul numește o execuție a unui prizonier contrar legilor războiului.

În discursul său nocturn, președintele Volodimir Zelenski a spus că "ocupanții" au ucis „un războinic care a avut curajul să le strige în față: "Glorie Ucrainei!”

„Vreau să răspundem cu toții la cuvintele sale ca unul «Glorie eroului! Glorie Eroilor! Glorie Ucrainei!», a îndemnat Zelenski.

Kievul a deschis o anchetă penală privind ceea ce a catalogat drept o „împuşcare brutală şi cinică a unei persoane neînarmate” de către soldaţi ruşi.

În înregistrarea video de 12 secunde apare un bărbat aparent neînarmat în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, fumând o ţigară într-o pădure.

Bărbatul exclamă 'Slava Ukraini!' ('Glorie Ucrainei') cu o privire calmă, după care este ciuruit de gloanţele trase de un singur trăgător sau de mai mulţi, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce împușcăturile continuă. O voce spune: 'Mori, javră!' în limba rusă.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a cerut procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, să investigheze presupusa execuţie a militarului ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă