Pro-europeana Maia Sandu, prima femeie aleasă președinte în Republica Moldova

Pro-europeana Maia Sandu, prima femeie aleasă președinte în Republica Moldova

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării. Maia Sandu (48 de ani) devine șef al statului învingându-l pe actualul președinte, socialistul Igor Dodon, cu un scor de peste 57%.

UPDATE 07.28: Președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Într-o postare pe twitter, șeful statului spune că cetățenii au ales astfel ”continuarea drumului european și democratic”.

Maia Sandu a câștigat detașat alegerile și va fi prima femeie președinte al Republicii Moldova. După numărarea a 99,72% din buletinele de vot, Maia Sandu conduce cu 57,53% în fața lui Igor Dodon, care a obținut doar 42,47%.

Votul în Diaspora a fost zdrobitor în favoarea Maiei Sandu: 92,80% în favoarea candidatului pro-european, după numărarea a peste 95% din buletinele de vot.

Și în capitala Chișinău Sandu l-a învins pe prorusul Dodon, cu un scor de 59,70%-40,30%, după finalizarea numărăririi tuturor buletinelor de vot.

Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători s-au prezentat la urne în total.

În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, desfășurat duminică, s-au confruntat lidera formațiunii pro-europene Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi actualul preşedinte al țării, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.
Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a fost de 52,77%, ceea ce înseamnă că în total s-au prezentat la urne 1.646.626 alegători.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...