Pro-rusul Igor Dodon, în timpul unei întâlniri în UTA Găgăuzia: ,Trebuie să fim prieteni cu Rusia. Ai noștri sunt aproape”

Pro-rusul Igor Dodon, în timpul unei întâlniri în UTA Găgăuzia: ,Trebuie să fim prieteni cu Rusia. Ai noștri sunt aproape”

Aflat în timpul unei întâlniri cu oamenii din UTA Găgăuzia, fostul șef de stat, cercetat penal în mai multe dosare, a declarat că ,,trebuie să fim prieteni cu Rusia” din mai multe motive, sugerând celor prezenți să reziste, pentru că ,,ai noștri sunt aproape”.

Igor Dodon a venit cu o declarație pro-rusă în UTA Găgăuzia. FOTO: Arhivă

,,Sunt sigur că trebuie să fim prieteni cu Rusia, dar nu contra Europei. Avem nevoie de piața de acolo, de motorină ieftină pentru agriculturi, de gaz și energie la prețuri reduse, altfel este imposibil. De aceea, vă rog să nu lăsați mâinile în jos, totul va fi bine. Vom reuși. Ai noștri sunt deja aproape”, a declarat Igor Dodon.

Socialistul nu a spus exact cine sunt ,,ai noștri”, dar nu este pentru prima dată când el vine cu declarații în favoarea Kremlinului.

Finanțat din banii Kremlinului

Mai mult, o investigație a jurnaliștilor RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul ,,Dossier”, publicată la sfârșitul anului trecut, a arătat că Igor Dodon ar fi finanțat de afaceriști apropiați regimului de la Kremlin.

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, care din anul 2021 deține funcția de șef al asociației obștești ,,Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, ar primi un salariu de zeci de ori mai mare decât cel pe care l-a avut în perioada în care a ocupat fotoliul de șef de stat. Mai exact, 202.000 de lei moldoveneşti, echivalentul a peste 52.000 de lei româneşti.

Fost șef de stat cu mai multe dosare penale

În prezent, acesta figurează în mai multe anchete penale. Una din ele a fost trimisă recent în instanță, iar procurorii susțin că el și soția sa, ajutați de un medic de familie, ar fi falsificat un act medical în baza căruia cuplul Dodon urma să obțină permisiunea să plece în România.

Adeverința medicală pentru fiul lui Igor și Galina Dodon, care ar fi atestat, în mod nereal, că acesta ar fi avut nevoie de tratament într-o instituție română, a fost adusă în luna ianuarie a acestui an completului de judecată a Curții Supreme de Justiție (CSJ) de la Chișinău, unde este examinat de mai mult timp o altă cauză penală a ex-șefului de stat.

Mai exact, dosarul penal cunoscută opiniei publice drept ,,Sacoșa neagră”, deschis pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, infracțiuni care ar fi fost comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019.

Acesta a fost inițiată după ce mai multe videoclipuri în care Igor Dodon primește o sacoșă neagră de la oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc au fost făcute publice. Dodon pledează nevinovat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...