Probleme financiare pentru primăriile de comune. Reprezentanţii asociaţiilor merg să discute cu Guvernul

Probleme financiare pentru primăriile de comune. Reprezentanţii asociaţiilor merg să discute cu Guvernul

„Comunele nu mai au bani nici pentru funcţionare. În secţiunea de dezvoltare, nu avem bani din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţie. Chiar dacă mărim preţurile pentru proiecte, mărim pe hârtie, nu avem resursa financiară, nu poţi continua lucrarea”, a susţine Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România şi primar independent în comuna Vulcana Băi, judeţul Dâmboviţa, pentru Radio Europa Liberă, într-un material semnat de Cristian Andrei.

Sute de comune din România, potrivit lui Drăghici, au decis să stingă lumina între 12 noaptea şi 5 dimineaţa pentru a face economie. Iluminatul public este oprit în acest interval, deoarece primăriile nu-şi mai permit costurile, potrivit sursei citate. Situaţia se întâmplă mai ales la nivelul comunelor, în oraşe nefiind încă probleme, însă şi acolo sunt aşteptate probleme în ultima parte a anului.

Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, se vor întâlni, luni, cu toate asociaţiile locale din România: Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor şi cea a Comunelor. Tema discuţiei e legată de noul Cod Fiscal, dar aleşii locali vor să ridice şi problema banilor de la rectificarea bugetară.

Surse din Ministerul Dezvoltării au precizat pentru „Adevărul” că directiva privind nevoiele fiecărei primării a fost trimisă către prefecturi, în condiţiile în care prefecturile adună lista de doleanţe şi le trimite la centru. „Probabil că vor veni cereri de trei, patru sau cinci ori mai mute faţă de ceea ce va putea să ne ofere Finanţele. Dar asta se întâmplă de fiecare dată, pentru că la jumătatea anului apar probleme cu banii pentru personal, pentru lucrări sau pentru utilităţi”, au precizat surse din instituţie pentru „Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...