Procesul procurorului care l-a anchetat pe Voiculescu, suspendat; ICCJ întreabă CJUE cum se aplică decizia CCR

Procesul procurorului care l-a anchetat pe Voiculescu, suspendat; ICCJ întreabă CJUE cum se aplică decizia CCR

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, în procesul fostului procuror DNA Emilian Eva sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) referitor la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale privind rejudecarea unor dosare de corupţie, deoarece completurile de trei judecători nu ar fi fost specializate.

Până la primirea unui răspuns de la CJUE, procesul lui Emilian Eva se suspendă.

Instanţa supremă doreşte să afle de la CJUE dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene.

De asemenea, judecătorii români doresc să afle dacă tratatele şi deciziile UE se opun adoptării unei decizii de către Curtea Constituţională privind compunerea completurilor de judecată.

Sesizări asemănătoare au fost trimise la CJUE şi în dosarele în care sunt judecaţi fostul ministru al Energiei Constantin Niţă şi Darius Vâlcov.

Emilian Eva a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani închisoare.

În octombrie 2017, Emilian Eva a fost condamnat în primă instanţă la 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea", în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

"Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", arăta DNA.

După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.

În perioada ianuarie - februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, fostul procuror este acuzat că a obţinut de la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii aflate pe teritoriul acestui stat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită.

DNA mai arăta că, în intervalul august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, în vederea revânzării, şi a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacţiilor intermediate unui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”