„Procesul secolului”: Crime misterioase, putere, privilegii și prăbușirea unei dinastii VIDEO

„Procesul secolului”: Crime misterioase, putere, privilegii și prăbușirea unei dinastii VIDEO

Vreme de mai multe generații, familia Murdaugh a stăpânit o regiune rurală din Carolina de Sud, înainte ca Alex Murdaugh să fie învinuit de uciderea violentă a soției și a fiului său. Ulterior, au urmat dezvăluiri uluitoare despre viața sa, relatează BBC.

Alex Murdaugh și-a aranjat propria asasinare. Foto Captură video YouTube

În cea de-a cincea săptămână a procesului său de crimă, Alex Murdaugh a depus mărturie.

Timp de aproape 10 ore, în care a depus mărturie în apărarea sa, sala de judecată aglomerată din Walterboro, Carolina de Sud, avea să vadă două versiuni ale lui Murdaugh. Prima părea obosită. Hainele îi atârnau lejer, iar lunile petrecute în închisoare și-au lăsat amprenta asupra corpului său. Se legăna înainte și înapoi, își mișca capul dintr-o parte în alta și plângea.

Cealaltă părea să semene mult mai mult cu bărbatul pe care îl descriseseră alți martori, inteligent și fermecător. Murdaugh s-a adresat direct juriului, era relaxat și stăpân pe sine.

Timp de aproape un secol, familia Murdaugh a dominat o regiune rurală din Carolina de Sud - o întindere plată de mlaștini, palmieri și case cu verandă - conducând procuratura locală și firma privată de avocatură care s-au îmbogățit.

Delapidare și fraudă

Însă, de la uciderea brutală a soției sale, Maggie, și a fiului său, Paul, în luna iunie a anului 2021, o serie de evenimente ciudate și tragice au contribuit la căderea spectaculoasă a lui Murdaugh. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, a susținut că nu a săvârșit crimele , despre care procurorii susțin că au fost o încercare disperată de a abate atenția de la consecințele a zeci de ani de infracțiuni financiare.

Dar, în momentul în care s-a înfățișat în fața instanței, a recunoscut o serie de alte infracțiuni, inclusiv delapidare , fraudă și o tentativă eșuată de a-și înscena propria ucidere.

Procesul a devenit unul dintre cele mai urmărite din America, în urma căruia a fost prezentată puterea aparent necontrolată pe care familia Murdaugh o avea în mica lor comunitate și care a dus la distrugerea unei dinastii locale.

Asta se întâmplă când oamenii obișnuiți nu au control și echilibru", a afirmat Bill Nettles, fost procuror al SUA pentru Carolina de Sud.

Între 1920 și 2006, trei generații de bărbați din familia Murdaugh au ocupat funcția de procuror-șef în circuitul judiciar din regiunea Lowcountry.

„Făceau legea”

„Ei făceau legea”, a mai adăugat Nettles.

De asemenea, membrii acestei familii au lucrat la propria firma de avocatura care se ocupa de litigii - Peters, Murdaugh, Parker, Eltzroth & Detrick (PMPED) - strângând o mică avere și consolidându-și puterea în toate colțurile din Lowcountry.

Ei puteau să obțină un verdict care întrecea cu mult norma”, a declarat avocatul Joe McCulloch.

Și când spun să depășească norma - ar putea transforma un caz de 100.000 de dolari într-o înțelegere de un milion de dolari”, a mai precizat McCulloch.

Circuitul lor judiciar a devenit cunoscut ca un Mecca pentru reclamanți. În plus, corporațiile ar fi încercat să evite zona chiar din această cauză.

Conform localnicilor, jurații cunoșteau familia Murdaugh, un avantaj pe care aceștia îl aveau în timpul procesului.

Când oamenii absolveau liceul, familia Murdaugh le trimitea cadouri; ei plăteau pentru funeralii, trimiteau flori persoanelor care erau în spital”, a declarat Eric Bland, un avocat specializat în cazurile de malpraxis din Carolina de Sud. Aceștia au recurs la gesturile de bunăvoință pentru a câștiga încrederea populației locale.

În comunitatea în care trăiau, spuneau locuitorii, familia Murdaugh era cea care conducea.

Manipularea oamenilor

În a treia săptămână a procesului, fostul director financiar al PMPED, Jeanne Seckinger, a descris abordarea lui Alex Murdaugh ca avocat.

Succesul acestuia nu a provenit din „etica sa profesională", susține Seckinger, „ci abilitatea sa de a forma relații și de a-i manipula pe oameni astfel încât să soluționeze litigiile și clienții să îl placă”.

Această firmă de avocatură l-a îmbogățit, milioanele de dolari susținând stilul de viață al familiei sale: o barcă cu motor, o casă pe plajă, casa lor de vânătoare numită Moselle și personalul care să îi ajută.

Dependență de analgezice

Însă succesul, i-a dezvăluit secretul: o dependență severă de analgezice și ani de furt, fraudă și delapidare.

În boxa acuzaților din Walterboro, Murdaugh a recunoscut cu lacrimi în ochi că și-a însușit milioane de dolari din banii căpătați pentru clienți în urma rezolvării litigiilor. În anul 2019, bărbatul a sustras 3,7 milioane de dolari de la clienții săi. În prezent, acesta admite că a greșit, însă susține că era disperat: dependența de droguri i-ar fi golit conturile bancare.

Procurorii susțin că Murdaugh a furat fără limite de la colegi și clienți, tineri și bătrâni, persoane cu handicap și bolnavi. Acesta se confruntă cu aproape 100 de acuzații de fraudă financiară.

Proces de ucidere din culpă

La 24 februarie 2019, Paul Murdaugh se afla la bordul bărcii cu motor a familiei când a intrat în plin într-un pod, trei din cei șase pasageri din barcă fiind aruncați în apă. Mallory Beach, în vârstă de 19 ani, a murit în urma întâmplării, iar corpul ei a fost recuperat câteva zile mai târziu într-o mlaștină aflată la câțiva kilometri distanță.

În momentul impactului, conform celorlalți pasageri, Paul Murdaugh conducea barca. Un test de sânge a indicat ulterior că nivelul de alcool din sânge său era de trei ori mai mare decât limita legală.

Paul Murdaugh a fost învinuit că a provocat moartea lui Beach, conducând barca sub influența băuturilor alcoolice. El a pledat nevinovat, însă a murit înainte de a fi judecat.

Familia tinerei a angajat un avocat, Mark Tinsley, care să îi reprezinte în procesul de ucidere din culpă împotriva lui Murdaugh, care ar fi putut să îi coste mai multe milioane de euro.

Murdaugh a susținut că este falit. „Nu l-am crezut", a declarat Tinsley în timpul procesului din această lună.

Așa că Tinsley a înaintat o moțiune pentru a-l forța pe Murdaugh să își dezvăluie situația financiară, ceea ce ar fi scos la iveală fraudele săvârșite de el.

Fiul și soția ar fi fost uciși din răzbunare

La 7 iunie 2021, cu trei zile înainte de audierea lui Alex Murdaugh, bărbatul a sunat la 911. Soția sa, Maggie, și fiul său, Paul, fuseseră împușcați, a afirmat el.

Cadavrele celor două victime au fost descoperite în cușca pentru câini din curtea casei din Islandton a familiei.

Conform teoriei lui Murdaug: fiul și soția sa fuseseră uciși din răzbunare pentru accidentul cu barca.

Primea amenințări", a declarat Murdaugh despre fiul său. „Știu că despre asta este vorba".

Multe persoane din comunitatea lor l-au crezut. Însă, trei luni mai târziu, bărbatul a sunat din nou la urgențe, de această dată pentru a raporta că fusese împușcat în cap pe un drum rural.

Ulterior, Murdaugh a recunoscut că și-a aranjat propria asasinare , astfel încât fiul său supraviețuitor, Buster, să poată încasa banii din asigurarea de viață. Moartea soției și fiului său a rămas un mister, inițial, autoritățile nu au făcut nicio dezvăluire cu privire la acest caz. Ulterior, în luna iulie a anului 2022, Murdaugh a fost arestat.

Soarta bărbatului va fi hotărâtă într-un proces în care toate probele sunt circumstanțiale: nu a fost găsită arma crimei , nicio urmă de sânge și nu au existat martori.

Hotărârea sa de a depune mărturie atât o mișcare neobișnuită, cât și riscantă, a fost poate o dovadă a încrederii de sine prin care încearcă să influențeze oamenii, așa cum a făcut-o ani de zile.

Vă pot jura că mi-aș face mai degrabă mie rău decât să rănesc pe unul dintre ei”, a declarat Murdaugh în urmă cu o săptămână. „Nu încape îndoială”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…