Procesul UE împotriva AstraZeneca pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-COVID-19 a început miercuri la Bruxelles; următoarea şedinţă, în mai

Procesul UE împotriva AstraZeneca pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-COVID-19 a început miercuri la Bruxelles; următoarea şedinţă, în mai

Procesul intentat de Comisia Europeană companiei farmaceutice AstraZeneca pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-COVID-19 prevăzute de contract a început miercuri la un tribunal din Bruxelles, în procedură de urgenţă, informează Reuters şi AFP.

Un avocat din partea Comisiei Europene a subliniat în faţa instanţei că blocul comunitar doreşte livrarea imediată a dozelor de vaccin de la toate fabricile stipulate în contractul cu AstraZeneca, inclusiv cele din Marea Britanie, care nu mai este membră a Uniunii Europene.

AstraZeneca are fabrici în Belgia şi Olanda, dar şi în Marea Britanie, care a contribuit la elaborarea vaccinului.

La rândul său, un avocat al companiei farmaceutice a afirmat că în contract nu se prevede obligaţia de a livra vaccinuri din toate unităţile de producţie.

"AstraZeneca regretă profund decizia Comisiei Europene de a începe această acţiune în justiţie legat de livrarea vaccinului anti-COVID-19. Sperăm să rezolvăm această dispută cât mai curând posibil", a declarat avocatul companiei, Hakim Boularbah.

Prima şedinţă din cadrul procesului, care a fost deschisă publicului, a durat circa o oră, iar părţile au convenit să se întâlnească din nou la tribunal pe 26 mai. O decizie este prevăzută pentru luna iunie.

AstraZeneca a livrat în primul trimestru statelor din UE doar 30 de milioane de doze din cele 120 de milioane promise în contract, iar în trimestrul al doilea prevede furnizarea a 70 de milioane din cele 180 de milioane angajate iniţial.

Vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca a fost considerată o parte centrală a campaniei de imunizare anti-COVID-19 din Europa, dar şi a demersurilor de distribuire de vaccinuri în ţările sărace, date fiind cerinţele mai puţin stricte de stocare. Întreruperile şi întârzierile în livrări au marcat însă campania de vaccinare din UE, care a rămas din acest punct de vedere în urma Marii Britanii, SUA sau a Israelului, aminteşte Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro